Az elmúlt években megdöbbentő haragáradat zúdult a Harry Potter könyvek írójára transzfóbnak bélyegzett megnyilvánulásai miatt, Ralph Fiennes szerint pedig undorító az a verbális bántalmazás, ami az írónőnek el kell szenvednie. 

Bár J. K. Rowling sokáig a sokszínűség példaképe volt (regényeinek egyik legfőbb karakterét, Dumbledore-t is melegként formálta meg), az elmúlt években nagyot fordult a kocka. A lavinát az indította el, amikor 2020-ban az írónő Twitteren egy cikkel kapcsolatban ironizált, amelyben nem nőként, hanem menstruáló emberként nevezték azokat, akik női reproduktív szervekkel rendelkeznek. Azóta Rowlingot több LMBTQ-szervezet és civil személyek, köztük a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe is támadja, amiért saját nézőpontjuk szerint az írónő transzfóbnak minősülő kijelentéseket tesz.

A Voldemortot megformáló színész, Ralph Fiennes már korábban is védelmébe vette Rowlingot, most pedig a New York Timesnak adott interjújában beszélt az írónőt ért verbális támadásokról, amelyeket megdöbbentőnek és undorítónak nevezett. „Megértem azok nézőpontját, akik dühösek arra, amit a nőkről mondott. De ő nem egy trágár, szélsőjobboldali fasiszta. Csak egy nő, aki azt mondja: »Nő vagyok, és azt akarom mondani, hogy nő vagyok.«. Én értem az ő oldalát is, még akkor is, ha nem nő vagyok” – mondta Fiennes.

Danielle Radcliffe mellett korábban a Ront alakító Rupert Grint és a Hermionét megformáló Emma Watson is ellenérzését fejezte ki Rowling kijelentéseivel szemben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét