A fehérboros gombamártás elkészítése nem egy nagy ördöngösség, ráadásul igazi jolly joker recept, mivel remekül varálható, húsokhoz és tésztához is jól passzol.
Még a legegyszerűbb húst vagy tésztát is feldobja egy jól elkészített, finom mártás, melyet az esetek többségében nagyon gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni otthon is. A gombamártás például mindössze 20-30 perc alatt összedobható, és tésztára téve és húsok mellé is tökéletes. A tejszín alapú mártásba friss rozmaring és egy kevés fehér bor is kerül.
500 g gomba (annál finomabb lesz, minél több féle gombát rakunk bele – persze csakis ehetőeket)
4 dl tejszín
2 ek vaj
3 dl fehér bor
1 db hagyma
friss rozmaring
só, bors
petrezselyem
A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, a gombát megpucoljuk és kisebb darabokra vágjuk.
Felolvasztjuk a vajat, majd rádobjuk a hagymát és a gombát, és hagyjuk kicsit lepirulni.
Ha a gomba elkészült, hozzáadjuk az apróra vágott friss rozmaringot, felöntjük a borral, és lassú tűzön hagyjuk, hogy a bor fele elpároljon az edényből.
Ezután hozzáadjuk a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk újra felforrni a mártást. Tésztával, zöldséggel vagy hússal tálaljuk. A végén egy kevés friss petrezselyemmel is megszórhatjuk, úgy még frissebb, üdébb lesz a végeredmény.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!