Európa hallatán a legtöbb embernek a kultúra, a kellemes városnézések vagy a csodaszép tengerpartok jutnak eszébe, ám a kontinensnek van egy jóval sötétebb, misztikusabb oldala is, amelyről kevesebbet szólnak az utazási irodák reklámanyagai. Omladozó, nehéz emlékeket őrző falak; elhagyatott, apátiába süllyedt épületek és rémtörténetekkel átszőtt erdők, ahol a látogatók különös energiákat érzékelnek. Európa bővelkedik tragédiák és brutális bűncselekmények emlékeit őrző, baljós helyszínekben, most összegyűjtöttünk ötöt, melyeknek a horrorfilmek megcsinált, elrendezett díszletei a nyomába sem érhetnek. 

Bács-Hója erdő – Románia

A Kolozsvár mellett található erdőről számtalan legenda kering a helyiek körében, az egyik legismertebb történet szerint egyszer egy pásztor 200 birkájával együtt szőrén szálán eltűnt a vidékről. A nemzetközi figyelem középpontjába 1968-ban került az erdő, amikor is egy kolozsvári amatőr fényképész, egy bizonyos Emil Barnea lencsevégre kapott egy itt leszálló földönkívülit. A legtöbb ufóészlelővel ellentétben, a fényképész semmiféle hasznot nem remélhetett a fotó nyilvánosságra hozatalától, sőt: a kommunista rezsim a paranormális dolgokba vetett hitet az őrülettel és az állami szabotázzsal vette egy kalap alá, Barnea-t az ügy miatt később el is bocsátották a munkahelyéről. A kísérteties helyet azóta is rengeteg turista keresi fel, akik az erdőt járva gyakorta panaszkodnak fejfájásra, hányingerre. A tudósok szerint az erdő úgynevezett szeizmikus zónában fekszik, ez okozhatja a gyakori rosszulléteket.

félelmetes helyek európában
Fotó: Shutterstock

Dragsholm-kastély – Dánia

A kastély története az 1200-as évekig nyúlik vissza, ekkor épült az a hatalmas, tekintélyt parancsoló épület, amely nemesi lakhelyként, erődként és börtönként is szolgált az elmúlt 800 évben – itt raboskodott többek között Stuart Mária harmadik, egyben utolsó férje, James Hepburn bothwelli gróf is. A dán tengerpart mentén található kastély legutóbbi renoválására nem sokkal az I. világháború után sor, amikor is az építkezésen dolgozók egy fehér ruhás nő holtestére bukkantak az alagsorban. Egyesek szerint a test a nagy múltú Bovles család lányáé, Celináé lehetett, akit a legenda szerint az apja a kastélyba falaztatott, miután megtudta, hogy lánya beleszeretett és teherbe esett egy közembertől. Szemtanúk elmondása szerint Celine azóta is a kastély folyósóit járja, és szerelme után sóhajtozik, akitől kegyetlen módon elválasztotta a sors. Azonban nem csak a fehér ruhás nő számít visszatérő vendégnek a Dragsholm-kastélyban: elbeszélések szerint Celine szobalánya, a szürke ruhás nő és az ott raboskodott James Hepburn is vissza-visszajár a kastélyba kísérteni. A felújítások óta a Dragsholm-kastély egyébként szállodaként üzemel, melynek borzongani vágyó vendégeit egy előkelő, Michelin-csillagos étterem szolgálja ki.

félelmetes helyek európában
Fotó: Wikimedia Commons

The Hellfire Club – Írország

Egyes források szerint a Montpellier-hegy tetején található, eredetileg vadászháznak készült épület (ma már csak inkább rom) a Hellfire Club néven elhíresült elit társasági klub találkahelye volt a 18. században. Rengeteg legenda kering róla az interneten, ám a források nagy része egyetért abban, hogy az írországi Hellfire Clubbot a rendkívül tehetős szabadkőműves, Richard Parson alapította, akiről az a hír járta, hogy a fekete mágiában is érdekelt. A klubot misztikum övezte, és számtalan különböző összeesküvés-elmélet látott napvilágot a tagok tevékenységét illetően: többen úgy vélték, hogy pogány rituálékat és orgiákat tartanak, egyesek szerint pedig még az emberáldozatoktól sem riadtak vissza, hogy a Sátán teljesítse kéréseiket. A Hellfire Club néven is ismert épület a mai napig festői szépségű környezetben madárijesztőként őrzi hátborzongató múltját.

Fotó: Wikipedia

Törcsvári-kastély – Románia

Brassótól 30 km-re, fenséges természeti környezetben találjuk a híres törcsvári kastélyt, amelyet a bulvármitológiában Drakula gróf lakhelyeként tartanak számon. A vicces, hogy sem a Bram Stoker által kitalált Drakulának, sem pedig Vlad Tepesnek nincs sok köze a várhoz – ő az a havasalföldi vajda, akiről egyes nézetek szerint Stoker a vámpír gróf alakját mintázta. Ez a „semmiség” azonban nem tartja vissza a fanatikus, többnyire nyugati turistákat, akik ezrével érkeznek a Drakula várának kikiáltott kastélyba, amelyet Brassó polgárai építhettek a város védelmére valamikor a 14. század folyamán. A törcsvári kastély persze így sem vidám hely: a 100 méter magas sziklaszirten álló kastélyban tömlöc és kínzókamra várja a látogatókat, akiknek kísérteties csigalépcsőkön és zegzugos helyeken vezet végig az útjuk az ódon épületben.

félelmetes helyek európában
Fotó: Gray Line Tours

Chateau Miranda – Belgium

Virágkorában a Chateau Miranda Belgium egyik legszebb kastélya volt. A neogótikus épületet 1866-ban Edward Milner angol építész tervezte a Liedekerke-De Beaufort család megbízásából, akik a francia forradalom idején hagyták el korábbi otthonukat, a Vêves-kastélyt. A II. világháború szele a gyönyörű kastélyba is eljutott, így az ott élő családnak menekülnie kellett. 1950-ben Miranda a Belga Nemzeti Vasúttársaság birtokába került, akik árvaházként és jobbára beteg gyermekek nyaralótáboraként üzemeltették a helyet. Ettől kezdődően a kastély neve Château de Noisy lett, utalva ezzel a gyerekzsivajra, amely akkortájt betöltötte az épületet és annak óriási udvarát. A kastély fenntartási költségei azonban túl magasra rúgtak, így 1991-ben az árvaházat végleg bezárták. Napjainkban a turisták közkedvelt úti célja lett az időközben pusztulásnak indult, kifosztott épület, melynek környékén a helyiek állítólag többször is gyermeksikolyokat vélnek hallani.

Fotó: Wikipedia

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét