Az Ausztrália nyugati partjaitól 2500 kilométerre rendkívül különleges mélytengeri állatokat találtak a kutatók. 

A mélytenger mindig is valóságos kincsesbánya volt a tudománynak, ugyanis a tengerek és óceánok mélyén élő állatok nagyon nagy százalékban még ma is ismeretlenek a tudósok számára. Az Ausztráliához tartozó Kókusz-szigetek a biológusok és mélytengerkutatók Mekkája, itt bukkantak több érdekes állatra is nemrégigen, melyek nem kizárt, hogy korábban ismeretlen fajtok lehetnek.

Tudjuk, hogy a régióban hatalmas tengeri hegyek húzódnak, amelyek még a dinoszauruszok korszaka alatt alakultak ki, és tudjuk, hogy a régió a Csendes-óceán és az Indiai-óceán közötti kritikus csomópontban van” – mondta a tengeri gerinctelenekkel foglalkozó Tim O’Hara még a kutatás megkezdése előtt, hozzátéve, hogy nagyon izgatottak az új fajok felfedezésének lehetőségétől.

O’Hara tippje bejött: az expedíció során sok érdekes dolog várt a kutatókra, már az odaút alatt szárnyas halak garmadáját pillantották meg a felszínen.

Az Investigator nevű kutatóhajó 13 ezer kilométert tett meg 35 nap alatt, és 5500 méter mélységből is gyűjtöttek be mintákat. Nézzük, miket sikerült elcsípnie a kutatóknak.

Egy feltehetően eddig ismeretlen vak kígyóhal. (Fotó: Ben Healley/Museums Victoria)
Mélytengeri denevérhal (Fotó: Ben Healley/Museums Victoria)

Hogy már ismert fajokra vagy ismeretlenekre bukkantak-e a kutatók, azt csak további vizsgálatokkal lehet pontosan megmondani, de jó esély van rá, hogy több új mélytengeri fajt is sikerült felfedezni a Kókusz-szigetek közelében.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét