Az amerikai sajtos tészta, azaz a mac and cheese nem egy nagy ördöngösség, és több alkalommal is bőségesen jól tudsz lakni belőle.
Sajtos-tejfölös tésztát mindenki evett már, ha mást nem gyerekként, a menzán. A mac and cheese a magyar sajtos tészta amcsi változata, amire tejföl helyett besamel kerül, a trappistát pedig a cheddar sajt váltja fel. Nagy előnye, hogy egyszerűen feldobhatod más alapanyagokkal – kerülhet bele darált marhahús, sütőtök vagy akár spenót is -, mi az alapreceptet mutatjuk most meg.
500 g szarvacska tészta
7 liter tej
5 dkg liszt
200 g vörös cheddar sajt +5 dkg a tetejére
15 dkg vaj
2 tk mustár
só, bors
csipet szerecsendió
A tésztát sós, forrásban lévő vízben megfőzzük.
A vajat egy lábosban felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és addig kavargatjuk, amíg el nem kezd felhabosodni. Ezután fokozatosan hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a mustárt, majd körülbelül 5 percig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik.
Beleszórjuk a lereszelt cheddar sajtot, és várjuk, hogy a sajt felolvasjon a forró besamelben.
Az elkészült tésztát egy jénaiba tesszük, hozzáöntjük a besamelt, és az egészet jól átforgatjuk. A tetejét megszórjuk a lereszelt cheddar sajttal, majd 15 percre a sütőbe toljuk, hogy a sajt kicsit megpiruljon a tetején.
Melegen tálaljuk.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!