Mi az: pillanatok alatt össze lehet dobni, és mindössze három fő összetevőből áll? Hát a jó öreg chilis bab.
A chili con carne, vagyis a ‘chili hússal’ rendkívül népszerű étel, amelynek számos változata létezik világszerte, de eredetileg mindössze darált marhahúsból és chiliből készült, és a hiedelemmel ellentétben nem Mexikóból származik: sokkal inkább valószínű, hogy Egyesült Államok déli részéhez, Texashoz köthető az étel eredete. Az olyan összetevők, mint a bab, a kukorica, a paradicsom vagy a koriander, csak később jelentek meg az ételben, mára pedig se szeri, se száma azoknak a chilis bab variációknak, melyeket világszerte készítenek.
Bár az autentikus chilis babnak meg kell adni a módját (a főzési idő több mint egy órára is rúghat), létezik egy nagyon gyors és egyszerű változata is az ételnek, amelyet tényleg pikk-pakk össze lehet dobni, így akár hétköznapi vacsoraötletnek is szuper lehet. Mutatjuk, hogyan készítheted el!
500 g darált marhahús
1600 g vörösbab konzerv (4 db normál méretű babkonzerv)
340 g kukorica konzerv
2 nagy fej vöröshagyma
140 g sűrített paradicsom
só, bors
ízlés szerint chili
A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és egy kevés olajon megdinszteljük egy nagyobb méretű fazékban.
Hozzáadjuk a darált húst, kifehéredésig főzzük, majd sózzuk, borsozzuk, szükség esetén pedig egy kevés vizet adunk hozzá, hogy le ne ragadjon.
Ha a darált hús megfőtt, hozzáadjuk a babot, a kukoricát és a sűrített paradicsomot, majd az egészet jól elkeverjük a fazékban. Ha felforrt, mehet bele ízlés szerint chili, illetve szükség esetén után is sózhatunk.
20-30 percig lassú tűzön főzzük, hogy a szaftja kicsit besűrűsödjön. Forrón tálaljuk.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!