Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) jóváhagyta a laboratóriumban előállított húskészítményt. 

Az elmúlt években sorra jelennek meg az olyan cégek a piacon, amelyek növényi húsalternatívákkal kísérleteznek annak érdekében, hogy megoldást kínáljanak az emberiség számára az állattenyésztés visszaszorítására. A hústermékek előállítása ugyanis jelentős terhet ró a környezetre, elég csak a kérődző állatok metánkibocsátására gondolni, amely sokszorosan erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

A vegán húspótlók mellett az állati sejtekből növesztett hús lehet az állattenyésztés egyik alternatívája: Uma Valeti, az Upside Foods alapítója és vezérigazgatója szerint egy szkeptikusokkal teli világ közepette indították el vállalkozásukat, ám most sikerült történelmet írniuk azzal, hogy az FDA-tól is megkapták az engedélyeket – írja a BBC. A tudósok szerint a bolygóra nehezedő nyomás több mint 80%-kal csökkenhető lenne ilyen élelmiszerek által.

Az Upside Foods mellett több cég is kísérletezik mesterségesen előállított húskészítményekkel. Az Eat Just nevű startup 2020-ban Szingapúrban elsőként kapott engedélyt sejttenyésztett hústermék elkészítésére, melyet állati izomsejtekből állítanak elő laboratóriumokban.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét