Az 1882 óta nem dokumentált feketetarkójú fácángalamb peckesen elsétált a kamera előtt. 

Egy csapat elszánt tudós összeállt és a Pápua Új-Guinea keleti részéhez tartozó Fergusson-szigetre utazott, hogy a feketetarkójú fácángalamb (Otidiphaps nobilis insularis) nyomába eredjen. A fajt csak egy 140 éve készült rajzból ismerhettük eddig, ám a tudósok nagy örömére most egy élő példányt sikerült lencsevégre kapni egy kameracsapda segítségével.

A kutatók az út jelentős részében úgy hitték, nincs nagy esélyük megtalálni a maradat, és már csak két nap volt hátra az expedícióból, amikor kihelyezett kamerájuk felvette a sétálgató állatot. „Egy hónapos keresés után a fácángalambról készült első fotót látni olyan érzés volt, mintha egy unikornisra bukkannánk” – mondta John C. Mittermeier, az American Bird Conservancy elveszett madarak programjának igazgatója és az expedíció társvezetője. „Ez az a pillanat, amelyről természetvédőként és madármegfigyelőként egész életedben álmodozol.” A Fergusson-sziget barátságtalan körülményei nem kedveznek a terepmunkának, így a kutatók számára kifejezetten nagy kihívást jelentett az expedíció, amely nem sikerülhetett volna a helyiek segítsége nélkül.

A feketetarkójú fácángalamb egy galambokkal rokonságban álló, nagyjából tyúk méretű, külsőre inkább fácánra hasonlító állat. A tudósok még mindig keveset tudnak a fajról, és úgy vélik, hogy a populáció kicsi és egyre csak csökken.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét