A sült cékla önmagában is ízletes és egészséges köret, de ha fokhagymát is pakolunk mellé még teljesebb lesz az élmény.
A cékla igazi vitaminbomba, nagy mennyiségben találhatóak benne értékes vitaminok és ásványi anyagok, mint a kálium, magnézium, vas, A-, C- és B6-vitamin. A bíborlila zöldség persze nem csak egészséges, de finom is: édesen, sósan, savanyúan, sütve, főzve vagy nyersen is fogyasztható, így könnyen beilleszthetjük az étrendünkbe, amire a téli időszakban roboráló hatása miatt különösen nagy szükség van.
Sült céklát készíteni végtelenül egyszerű; elég csak megtisztítani a zöldségeket, fűszerezni kicsit, és már mehet is be a sütőbe. Ebben a receptben fokhagyma is kerül a cékla mellé, a két zöldség ugyanis remekül kiegészíti egymást.
400 g friss cékla
1 fej fokhagyma
5 friss kakukkfű ág
4 evőkanál olívaolaj
2 ek balzsamecet
ízlés szerint só, bors
A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
A céklát alaposan megmossuk, és a nagyságától függően kettő vagy négy részre vágjuk. A fokhagymánál a gerezdeket szétválasztjuk, de nem pucoljuk meg.
Egy jénaiban a darabokat elrendezgetjük, hozzátesszük a friss kakukkfüvet, majd meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel. Ízlés szerint só és bors is mehet rá.
Betoljuk a sütőbe, é 40 percig sütjük, vagy amíg a cékla puha nem lesz.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!