A Microsoft alapítója, Bill Gates jó szokásához híven idén is felsorolt öt könyvet, melyeket jó szívvel ajánl az olvasóknak az ünnepek idejére. 

A milliárdos Bill Gates-ről köztudott, hogy igazi könyvmoly, aki évente legalább 50 könyvet elolvas, és rendszerint meg is osztja olvasmánylistáját követőivel. A mostani listával kapcsolatban elöljáróban annyit, hogy az idei ajánlásban a 67 éves üzletember legkedvesebb művei is helyet kaptak.

Bill Gates szerint Robert A. Heinlein Stranger in a Strange Land című regénye (magyarul Angyali üdvözlet címmel jelent meg) az egyik legjobb beugró a felnőtteket célzó sci-fik világába. Gates a Microsoft másik alapítójával Paul Allennel együtt hatalmas Heinlein-rajongó, ezt a művet pedig minden idők egyik legjobb sci-fi regényének tartja. A történet főhőse egyébként egy fiatal férfi, aki a Marson nevelkedett, majd a 20-as éveiben a Földre látogat, ahol új vallást alapít.

Felkerült a listára Bono, a U2 énekesének Surrender (Megadás) című memoárja, amely Gates szerint abban az esetben is rendkívül szórakoztató és hasznos olvasmány, ha nem rajongunk kifejezetten az ír rockegyüttes frontemberéért. Gates és Bono ugyan jó barátok, de a milliárdos szerint az emlékiratok még neki is tudtak újat mondani.

Saját bevallása szerint nem tud eleget olvasni Abraham Lincolnról, és Doris Kearns Goodwin Team of Rivals című munkája a legjobb ebben a témakörben. Gates véleménye szerint Goodwin Amerika egyik legjobb életrajzírója, a könyv pedig különösen aktuális napjainkban.

Gates-ről köztudott, hogy rajong a teniszért, így nem is olyan meglepő, hogy Robert Gallwey The Inner Game of Tennis című műve is felkerült a listára. Az 1974-es könyv minden teniszezőnek kötelező olvasmány, de szerinte még azok is kapnak belőle valamit, akik nem ismerik ezt a sportot. Az író egyik központi gondolata, hogy a sportolás során a lelkiállapot ugyanolyan fontos – ha nem fontosabb –, mint a fizikai erőnlét.

A lista utolsó darabja Paul Strathern Mendeleyev’s Dream című könyve, amely a kémia történetét foglalja össze. Olyan különleges karakterekkel van tele, mint az orosz tudós, Dmitrij Mengyelejev, akihez többek között a periódusos rendszer megalkotása is köthető.

Az írásos ajánló mellé Gates egy videós összefoglalót is készített, amelyben a felsorolt könyveket ajánlja, íme:

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét