Még a megosztó kelbimbó is nagy kedvenccé válhat, ha krémes besamellel, csőben sült verzióban készítjük el.
A kelbimbó nem tartozik a legkedveltebb alapanyagok közé, ám ahogy a legtöbb zöldségnek, úgy neki is remekül áll a csőben sütés, ami annyit tesz, hogy zsemlemorzsa vagy sajt alatt sütőben megsütjük a nyers vagy a már megfőzött ételt. A krémes, csőben sült kelbimbónak még abban az esetben is érdemes adnod egy esélyt, ha máskülönben nem is vagy oda a mini káposztára emlékeztető zöldségért.
- 50 dkg kelbimbó
- 4 dl tej
- 3 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 20 dkg sajt a tetejére
A kelbimbót megszabadítjuk a külső leveleitől, majd lobogó sós vízben 8 perc alatt enyhén puhára főzzük, majd leszűrjük.
Míg fő a kelbimbó, elkészítjük a besamelt: a vajat egy lábosban felolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, és addig kavargatjuk, amíg el nem kezd felhabosodni. Ezután fokozatosan hozzáöntjük a tejet, sózzuk, borsozzuk, belekeverjük a mustárt, majd körülbelül 5 percig kevergetjük, míg be nem sűrűsödik.
Kivajazunk egy tűzálló tálat, majd belehelyezzük a kelbimbót, amit ízlés szerint megsózunk. Ezt követően nyakon öntjük a besamellel, rászórjuk az előzetesen lereszelt sajtot, majd 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és körülbelül 20 perc alatt készre sütjük.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!