Feltorlódott munka a szabadság előtt, iskolai programok sora, ajándékvadászat, végtelen bevásárlólisták: csak néhány ok, ami miatt sokaknak stresszes a karácsonyi készülődés. Hogyan lehet megtalálni ebben a sűrű időszakban az egyensúlyt, és az anyagi lehetőségeinktől függetlenül olyan ajándékot adni, amivel valóban örömet okozhatunk? Dienes Angéla pszichológus most megoszt néhány praktikus tanácsot, amivel az ünnepek és az ajándékozás körüli stresszt csökkenthetjük.

A Yettel reprezentatív kutatásából kiderült, hogy a magyarok háromnegyede kapott már olyan ajándékot, aminek nem örült, vagy amit nem tudott használni. Ezzel együtt a válaszadók negyedét feszültté teszi a karácsonyi ajándékozás: ez nem véletlen, hiszen nem könnyű feladat mindenkinek kitalálni az ideális meglepetést. Dienes Angéla pszichológus úgy látja, akkor élünk meg igazán rossznak egy ajándékot, ha úgy érezzük, a másik semmilyen erőfeszítést nem tett a kiválasztás során. A feszültségek pedig abból adódhatnak, ha a kapcsolatunkat nem érezzük elég stabilnak ahhoz, hogy sérülés nélkül kifejezzük, ha az ajándékot nem találták el. Vannak olyan helyzetek, ahol több súrlódást okoz ennek kifejezése, azonban minél közelebb állunk valakihez, annál inkább beszélhetünk nyíltan erről. A szakember szerint a későbbi feszültségek elkerülése érdekében érdemes velük őszintének lenni azzal együtt, hogy elismerjük az igyekezetet, ha azt viszont tapasztaljuk.

A Yettel kutatásából az is kiderült, hogy a megkérdezettek negyede csak azért ajándékozik, mert ez a szokás. De miért ragaszkodunk a tradíciókhoz akkor is, ha feszültté tesznek, és hogyan beszéljünk arról, ha nem szeretnénk idén ajándékozni, vagy kevesebbet költenénk az ünnepekre? „Nem mindenkinek ugyanazt jelenti az a mondat, hogy ne ajándékozzunk. Van, akinek az ajándék abszolút nem fontos, de van, aki azonban többek közt ebben éli meg, hogy a másik szereti őt, ez tehát fontos szeretetnyelve. Ha ezt elvágjuk, az nagyon fájdalmas tud lenni, és rombolhatja a kapcsolatunkat” – mondta Dienes Angéla. Erre lehet egy jó stratégia, hogy megpróbáljuk a többiek érzéseit feltárni, beszélgetni arról, hogy nekik mit jelent igazából ez a szokás, és nem kész tényként közölni, hogy idén márpedig ne ajándékozzunk. Természetes dolog, hogy félünk felhozni ezt a témát, hiszen sokaknak ez annyira a hagyományhoz tartozik, mint a közös ünnepi vacsora

stresszes karácsonyi készülődés
Fotó: Yettel

A kedvezőtlen gazdasági helyzet és a szűkösebb családi kassza idén egyértelműen megmutatkozik a karácsonyi kiadásokra vonatkozó tervekben a Yettel felmérése szerint: tízből négyen terveznek valamilyen költségcsökkentést úgy, hogy vagy ajándékra, vagy a teljes karácsonyi ünneplésre kevesebbet költenek. Emellett az is kiderült a kutatásból, hogy ha karácsonyi ajándékról van szó, a többség jobban értékel egy közös élményt vagy személyes gesztust.

Ha a család valamit közösen csinál, az a tárgyi ajándékok mellett akár a gyerekeknek is egy különleges élmény, és maradandó emlék lehet. Ebben is segíthet a Yettel ünnepi kampánya, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy sokszor a legértékesebb ajándék az, amit magunkból adunk: a közös élmények, az együtt töltött idő.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét