Ha a hétvégét a pihenésre szánod, de szeretnél egy kis édeséget is az asztalra varázsolni, akkor a crumble, azaz az angol morzsasüti a neked való választás.
A sütemények nem tartoznak a legegészségesebb fogások közé, de olykor-olykor igenis belefér, hogy egy finom, házi desszertet is megengedjünk magunknak. Persze a sütés nem mindig egyszerű folyamat, nem egy esetben komoly szaktudást igényel, arról nem is beszélve, hogy egy-egy desszert elkészítése akár több órát is igénybe vehet. Jó hír viszont, hogy nem kell feltétlenül bonyolult sütinek lennie ahhoz, hogy valami finomat készítsünk. Az angolszász sütemények királynője, a crumble például pofonegyszerűen elkészíthető, olyannyira, hogy kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.
175 g fehérliszt
110 g porcukor
110 g vaj
600 g alma
2 ek porcukor
3 ek zabpehely
1 mk fahéj
csipet só
Az almákat megmossuk, kivágjuk a maghéjukat, felkockázzuk őket, majd kerámia tálban elrendezgetjük és megszórjuk a fahéjjal és a cukorral (2 ek).
Ezután fogunk egy edényt, beletesszük a lisztet, a porcukrot és a csipet sót, majd beleszeleteljük a hideg vajat is. Az összetevőket alaposan összekeverjük, hogy morzsa állagot kapjunk.
A tésztát ezután nemes egyszerűséggel az almára öntjük, majd egy villa segítségével óvatosan lelapítgatjuk. Ízlés szerint zabpelyhet is szórhatunk a tetejére.
A sütemény sütőfóliával letakarjuk, majd előmelegített sütőbe tesszük, és körülbelül 15 percig sütjük – erre azért van szükség, hogy az alma levet eresszen. Ezután levesszük a fóliát, és még 15-20 percig sütjük a süteményt, hogy a tészta kicsit megpiruljon.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!