A Tim Burton nevével fémjelezett Addams Family spin-off, a Wednesday hatalmas sikert aratott, a sok pozitív visszajelzés mellett azonban akad egy negatív is: rasszizmussal vádolják a sorozatot.  

Nincs még két hete sem, hogy a galád család morcos kislányát középpontba állító széria elrajtolt a Netflixen, majd akkora népszerűségre tett szert, hogy a Stranger Things negyedik évadának egyik rekordját is megdöntötte. A széria alapvetően pozitív fogadtatásban részesült, különösen a főszereplőt megformáló Jenna Ortega alakítását emelték az egekbe a kritikusok, aki valóban remekül hozta a halállal megszállotton foglalkozó lány figuráját.

Van azonban valami, ami beárnyékolja a széria sikerét: a közösségi médiában olyan bejegyzések kezdtek terjedni, melyek a sorozatot rasszistának bélyegzik, mégpedig azért, mert a benne szereplő fekete karakterek a történet jelentős részében negatív figuraként vannak ábrázolva. A kritikus hangokat nem izgatja, hogy a szóban forgó karakterek (Bianca és Lucas) a cselekmény előrehaladtával pozitív átalakuláson mennek keresztül, és pont a fehér szereplők azok, akikről a végén negatív dolgok derülnek ki. Az sem hatja meg őket, hogy az említett karaktereken túl más fekete színészek is szerepet kaptak, valamint hogy a főszereplő maga is mexikói és Puerto Ricó-i felmenőkkel bír, így a sokszínűség, pontosabban annak hiánya miatt nem érheti szó a ház elejét. A Biancát megformáló színésznő, Joy Sunday egyébként rendkívül pozitívan nyilatkozott Burtonről a Deadline újságírójának; azt mondta, hogy nagyon jó volt a közös munka, lehetett vele nevetni a forgatáson, és szerencsésnek érzi magát, hogy együtt dolgozhatott a rendezővel.

Nem ez egyébként az első alkalom, hogy a különc filmrendezőt rasszizmussal vádolják. Még 2016-ban kapta fel az internet a Tim Burton rasszizmusáról szóló hírt, melyet arra alapoztak, hogy a filmjeiben meglehetősen ritkán kapnak szerepet fekete színészek. Egyes elméletek szerint ez azért lehetett így, mert kevésbé illenek benne a Burton teremtette fantáziavilágba.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét