Lerántotta a leplet a 2023-as év színéről a Pantone: a Viva Magenta elnevezésű árnyalat lett a befutó, ami azért is nagyon különleges, mert a mesterséges intelligencia segítségével keltették életre.

A Pantone egy színszakértői cég, amely 1999 óta választja meg az adott esztendő színét. Tavaly az úgynevezett Very Peri színárnyalat lett a győztes, amely a hivatalos leírás szerint a kék nyugalmát kombinálja a piros kirobbanó energiájával. A vállalat célja, hogy egy adott színnel válaszoljon az esztendő kihívásaira, azokra a globális folyamatokra, melynek mindannyian részesei vagyunk.

A jövő év színe a Viva Magenta nevet kapta, amely egy „bátor és rettenthetetlen, de nem agresszív árnyalat, ami örömet és optimizmust sugároz.” Ahogy a Pantone fogalmaz: „Erőteljes és erőt adó, élénk piros, amely gátlástalan kísérletezésre és önkifejezésre sarkall. A merész, szellemes és mindenkit magába foglaló Viva Magenta mindent és mindenkit ugyanolyan lázadó lélekkel fogad”.

Fotó: Pantone

A szín a hideg és meleg színárnyalatok között egyensúlyoz, ez a kettőség pedig arra utal, hogy a világ maga is a fizikai és a virtuális tér, a természet és a technológia között egyensúlyoz. A szín illusztrálásához a Midjourney mesterséges intelligenciát hívták segítségül, amely bármilyen szavakból képes képet generálni.

A PANTONE 18-1750 kódnevű Viva Magentát a kosenilvörös ihlette, amely a világ egyik legerősebb és legfényesebb színezéke.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét