Tavalyhoz képest idén kevesebbet adományoznak és önkénteskednek a magyarok, karácsonykor pedig leginkább a gazdasági helyzet miatt tudnak kevésbé segíteni a rászorulókon. 

Idén összességében kevesebben segítenek a rászorulóknak – derült ki a Yettel országos, reprezentatív kutatásából. Míg tavaly a megkérdezettek 88%-a nyilatkozott úgy, hogy valamilyen formában (adományozás vagy önkénteskedés) szokott jótékonykodni, idénre ez az arány 79%-ra csökkent. A legtöbben véletlenszerűen szoktak adományozni, és a pénzbeli adományok összege tavalyhoz képest nem változott: az esetek háromnegyedében alkalmanként 5000 forint alatt van az adományozott összeg.

A kifejezetten az idei karácsonyhoz kapcsolódó jótékonykodási terveket illetően a kitöltők kicsit több mint harmada (36%) tervez adományozni vagy önkénteskedni, míg körülbelül ugyanennyien vannak azok, akik még bizonytalanok a terveiket illetően. A válaszadók harmada nem tervez jótékonykodni, és a többségüket (52%) az tartja vissza, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben nem engedheti meg magának anyagilag a segélynyújtást, de sokaknak nincs rá ideje (29%), vagy félnek attól, hogy nem megbízható helyre kerül az adomány (21%).

És hogy kiket segítenénk a legszívesebben? Mintegy egyharmad (34%) az állami gondozásban élő gyermekeknek, 30-30 százalék a mélyszegénységben élőknek vagy az állatmenhelyeknek, 24 százalék pedig a daganatos betegségben élőknek. A fogyatékos személyeknek csupán 13% tervez idén segíteni – tavaly ez az arány 16% volt.

A fogyatékos emberek reprezentációjához igyekszik hozzájárulni a Yettel ünnepi kezdeményezése, amelyben a KézenFogva Alapítvánnyal együtt „akadálymentesítik” az ajándékozást. A legertekesebbajandek.yettel.hu oldalon olyan karácsonyi kártyák érhetők el, amelyek bárkinek ihletet adhatnak ahhoz, hogyan ajándékozzanak szeretteinknek idén közös élményeket, együtt töltött időt. Négy ötlet megvalósításához fogyatékossággal élő tartalomkészítők adnak segítséget podcast, illetve videó formájában. Mucsi Károly autista fiatalember a közös könyvklub indításához, Cservenka István értelmi sérült teniszező a közös sportoláshoz, Kiss Katalin látássérült pedig a közös főzéshez ad tippeket. A Wheelchairguy néven is ismert Fenyvesi Zoltán amatőr színész és influencer – aki a Yettel idei karácsonyi reklámfilmjének is egyik főszereplője – pedig az ismeretlen városok közös felfedezéséhez készített hangos útikönyvet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét