A Harry Potter-könyvsorozat írója, J. K. Rowling új szolgáltatást indított a szexuális bántalmazáson átesett edinburgh-i nőknek. 

J. K. Rowling szerint rendkívül fontos, hogy a szexuális bántalmazás áldozatainak lehetőségük nyíljon segítséget kérni, ezért egy új, kizárólag nőket támogató szolgáltatást indított, melynek költségét teljes mértékben az írónő fedezi – írja a BBC. A Beira’s Place nevű szolgáltatás Beira istennőről kapta a nevét, aki a kelta mitológiában az összes isten és istennő anyja.

Mivel én magam is szexuális erőszak túlélője vagyok, jól tudom, milyen fontos, hogy az áldozatoknak lehetőségük legyen egy nőközpontú és a nők által nyújtott ellátásra egy ilyen kiszolgáltatott időszakban” – mondta az írónő, aki nagyon sokáig nem beszélt nyilvánosan arról, hogy házasságon belüli erőszak és szexuális erőszak túlélője.

A szervezetet vezető Isabelle Kerr szerint a szexuális erőszak nemhez kötődő bűncselekmény, melyet igen nagy arányban férfiak követnek el, és nők az elszenvedői. A Beira’s Place-nek éppen ezért függetlennek, szükségletek által vezéreltnek kell lennie, és érzékeny, nőközpontú szolgáltatásokat kell nyújtania az aktuális politikai napirendek nyomásától függetlenül.

Utóbbi mondat azért is bír nagy jelentőséggel, mert Rowlingot több alkalommal is transzfóbiával vádolták. Az írónő nemrégiben a női jogok eltiprásával vádolta meg a skót miniszterelnököt, miután egy új törvényjavaslatban lehetővé tenné, hogy az emberek jogilag könnyebben nevet változtathassanak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét