Új-Zéland a jövő évtől megtiltja a 2008 után születettek számára, hogy dohányterméket vásároljanak az országban. 

Az országok különböző módszerekkel igyekeznek visszaszorítani a dohányzást, az EU például azzal akarja csökkenteni a cigisek számát, hogy megadóztatja a dohánytermékeket. Új-Zéland ezzel szemben egy majdnem teljes dohánytilalmat vezet be, amelytől azt várja, hogy tovább csökken majd azok száma, akik dohányt vesznek.

A parlament által kedden elfogadott jogszabály szerint a 2008 után születettek soha többé nem vásárolhatnak cigarettát vagy dohányterméket – írja a BBC. Ez azt jelenti, hogy évről évre csökkenni fog a dohányt vásárlók aránya; 2050-re például a 40 évesek is túl fiatalok lesznek ahhoz, hogy cigarettát vegyenek.

„Emberek ezrei fognak hosszabb, egészségesebb életet élni, és az egészségügyi rendszernek is 5 milliárd új-zélandi dollárral több marad a zsebében azáltal, hogy nem kell kezelnie a dohányzás okozta betegségeket” – mondta Ayesha Verrall egészségügyi miniszter, aki előterjesztette a törvényjavaslatot.

A novemberben közzétett kormányzati statisztika szerint az új-zélandi felnőttek mindössze 8%-a dohányzik napi rendszerességgel, és a kormány célja az, hogy 2025-re 5% alá csökkenjen a dohányosok aránya.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét