New York a tizedik állam, ahol betiltották az állatokon tesztelt kozmetikumok árusítását, miután Kathy Hochul kormányzó csütörtök este aláírta a törvényt.

Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy tudatosan vásárolnak, és olyan sminket, testápolót, szappant és egyéb kozmetikumot választanak, amelyeknél sem a kész terméket, sem az összetevőit(!!!) nem tesztelték állatokon. A legjobb persze az lenne, ha világszerte törvényileg tiltanák be az állatokon tesztelt kozmetikumok árusítását, és habár itt még nem tartunk, szerencsére ezzel kapcsolatban is egyre nagyobb előrelépés tapasztalható. New York államban például 2023 januárjától lép életbe egy törvény, amely tiltja az állatokon tesztelt kozmetikumok értékesítését és gyártását.

„Évtizedek óta kegyetlen és fájdalmas kísérleteknek vetik alá a tehetetlen állatokat pusztán azért, hogy kozmetikai termékeket hozzanak létre” – mondta az intézkedést támogató állami törvényhozás képviselője, Linda Rosenthal. Rosenthal szerint a kutatási módszerek annyit fejlődtek az utóbbi években, hogy teljesen szükségtelenné vált, hogy az állatoknak kegyetlen kísérleteken kelljen átesniük egy új sampon vagy szempillaspirál miatt. Korábban Virginia, California, Louisiana, New Jersey, Maine, Hawaii, Nevada, Illinois és Maryland államok is hoztak hasonló intézkedéseket az állatok védelme érdekében.

2021 decemberében egyébként egy olyan szövetségi törvényjavaslat benyújtására is sor került, amely az Egyesült Államok egész területén megtiltaná az állatokon tesztelt kozmetikumok értékesítését és gyártását. A Humánus kozmetikumok törvénye nevű javaslatot több mint 375 cég támogatja, köztük a The Body Shop, a H&M és a Paula’s Choice.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét