A cserépkályha és a Lego is nagyon pörög a Vaterán

Lego oroszországban
Fotó: Bloomberg

Sokat változott tavaly karácsonyhoz képest a vaterázók érdeklődése. A lego természetesen idén is sláger, de a legkeresettebb termékek közé felkúsztak a cserépkályhák is.

Bár a LEGO és a Matchbox játékok iránt tavaly és most is sokan érdeklődnek, viszont a lemezárugyár játékai és a Playmobil-figurák idénre eltűntek a top 25-ből, a Zsolnay porcelán pedig kiütötte a top keresések közül a Herendi porcelánt az ünnepi szezonban.

Ezzel szemben a karácsonyi pulóver, a lemezjátszó és a Star Wars-tematikájú termékek idén bekerültek a legtöbbször beírt keresések közé.

Ha a teljes éves keresési toplistát keressük (január elejétől december közepéig), a kedvezőtlen gazdasági helyzettel összefüggésben két új keresőszó jutott be a toplistára: az arany és a cserépkályha.

Tavaly és idén egyaránt sokan keresnek diavetítő-t, gombfoci-készletet, műfenyő-t a Vaterán december első felének adatai alapján, de a tablet-ek és a retro Commodore számítógépekre is sokan kerestek rá, és a hideg ellenére a kerékpár is népszerű keresőszó.

Kelendőbb a Matchbox és a LEGO mint tavaly

A játékokon belül a Matchbox és a LEGO a legnépszerűbb termékek a Vaterán: az idei forgalmi adatok alapján idén a szentestét megelőző hétig bezárólag mindkét kategória mintegy tíz százalékkal nagyobb forgalmat generált, mint tavaly ilyenkor.

A LEGO-k közül a figurákat, tematikus karaktereket tartalmazó szetteket vásárolták idén a legtöbben: egy tipikus vaterázó 2022-ben 4 ezer forint körüli összegért rendelt LEGO-t. A legdrágábban pedig idén a felnőtteknek szánt autókat, épületeket, popkulturális ikonokat (pl. Millenium Falcon) ábrázoló, valamint ritka vintage készletek találtak gazdára, amelyekért több százezer forintot is fizettek a vevők.

Gyerekeknek épít metaverzumot a Lego és az Epic Games

Matchboxot egy átlagos vaterázó 3600 forintért vásárolt idén, ezek közül a legmagasabb átlagáron a Convoy-sorozat darabjai keltek el közel kétszeres átlagáron. Az idei rekorder egy négymillió forintos Matchbox-gyűjtemény volt, de több tízezer forintot érhetnek egy-egy ritkaságnak számító modell jó állapotú, esetleg bontatlan példányai is.

Ezek a retro játékok hódítanak újra

Idén ezres nagyságrendben találtak gazdára a gombfoci-készletek a Vaterán (8 ezer forint körüli átlagáron), amely révén a legnépszerűbb ügyességi játékká vált, maga mögé utasítva egyebek mellett a csocsót is. Idén a rekordernek egy 1963-as kiadású Honvéd-gombfocicsapat számít, ami több mint 170 ezer forintért talált gazdára, illetve egy három évvel korábbi Újpesti Dózsa-szett közel 168 ezer forintért.

retró játék, gombfoci

Minden évben novemberben és decemberben vásárolják a legtöbb diavetítőt és diafilmet a Vaterán, ez idén sincs másképp: egyértelműen a hetvenes-nyolcvanas években gyártott vetítőgépek működőképes példányai a legnépszerűbbek (vélhetően az autentikus élményért) – amelyek közül tízből kilenc használt – és tipikusan 5-6 ezer forint közötti összegért talál gazdára.

A társasjátékok nem kifejezetten karácsonyi termékek a Vaterán, mivel egész évben jól fogynak, ezeket is átlagosan 5 ezer forintért vásárolja egy tipikus vevő. Külön alkategóriában lehet elérni a régi kiadású játékokat, amelyek közül idén a legdrágábban egy 1994-es, limitált kiadási Star Wars tematikájú sakk-készlet kelt el – 215 ezer forintért, de az élmezőnyben egy 1986-os gyártású sakkszámítógép, illetve a pénzügyi befektetések mikéntjét oktató Cashflow 101 és 202 magyar társasjátékok is megtalálhatók – ezek egyaránt 100 ezer forint feletti áron keltek el.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét