Karácsony idején sem árt, ha van a tarsolyunkban olyan recept, amit villámgyorsan elkészíthetünk. Na, a kakaós pöfeteg pont ilyen!
Egy komplett karácsonyi menüt összeállítani nem egyszerű feladat, a legtöbben már napokkal, sőt akár hetekkel előre is kitalálják, mi kerüljön az ünnepi asztalra. A hagyományos ételek – mint a halászlé, töltött káposzta vagy bejgli – összerakása bizony kifejezetten időigényes feladat, ezért jó, ha van olyan recept is a tarsolyunkban, amely gyorsan megvan, mégis garantált vele a siker. A csokis pöfeteg szerintünk pont ilyen: finom, elképesztően jól néz ki, és tényleg hipergyorsan elkészül, így kicsit tehermentesítheted magad általa.
300 g finomliszt
8 dkg holland kakaópor (cukrozatlan)
10 dkg vaj
350 g porcukor
4 db tojás
porcukor a forgatáshoz
fél teáskanál sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
csipet
A száraz összetevőket (liszt, só, cukor, vaníliás cukor, kakaó) összekeverjük, majd hozzámorzsoljuk a felkockázott hideg(!) vajat és hozzárakjuk a felvert tojásokat.
A tésztát jól összegyúrjuk, és legalább egy órára a hűtőbe rakjuk pihenni.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Ha ez megvolt, körülbelül háromcentis golyókat formázunk belőle, melyeket egy sütőpapírral bélelt tepsin elrendezgetünk. A sütik között kellő távolságot hagyjunk ki, mert megnövekednek.
Az előmelegített sütőbe rakjuk, és 10-12 perc alatt megsütjük. Amikor kiszedjük a sütőből, még puha a keksz, de egy-két óra elteltével a külseje finom ropogássá válik.
[sc name=”facebook” ][/sc]