A sültfokhagyma-krémleves kellemes íze és illata remekül tud esni a megterhelt gyomornak.
Január első hetében a kímélő és roboráló ételek kapják a főszerepet, hiszen az ünnepi menü erősen megterheli a gyomrot, ráadásul a mérleg sem hazudik, így nem árt kicsit visszább venni az étkezésből.
A sültfokhagyma-krémlevesnél kevesebb finomabb vega leves létezik. Kevés kalória van benne, hús pedig egy száll se, ám a fokhagymától mégis tartalmas, immunerősítő és nagyon ízletes fogás lesz belőle. Ebben a formában az erős, bántó illattól és íztől sem kell tartani, amelytől sokan idegenkednek.
26 gerezd fokhagyma
18 gerezd fokhagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál vaj
1 közepes vöröshagyma
1 liter csirkealaplé
1 citrom
1 dl tejszín
parmezán tálaláshoz
A fokhagymákat gerezdekre szedjük, hármat félreteszünk, a többit héjával együtt egy tepsire tesszük, meglocsoljuk az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. A megpuhult fokhagymát langyosan kinyomkodjuk a héjából, majd egy villa segítségével szétnyomkodjuk.
A vajat egy nagyobb lábosban felolvasztjuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, amit üvegesre dinsztelünk. Ezután mehet bele a pirított fokhagyma és 18 gerezd nyers fokhagyma, amit 3 percig pirítunk.
Hozzáadjuk az alaplevet, lefedjük, és így főzzük körülbelül 20 percig.
A levest turmixgépben krémes állagúra turmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre, felöntjük a tejszínnel, és felforraljuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd parmezánnal megszórva tálaljuk.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!