emberi komposztáló
Fotó: Recompose / Sabel Roizen

New York a hatodik állam az Egyesült Államokban, amely engedélyezte az emberi komposztáló használatát, amely termőföldé alakítja a holtesteket. 

A temetkezés egy teljesen új, környezetbarát formáját vezették be New York államban – számolt be a The Guardian. Az Egyesült Államokban elsőként Washington államban engedélyezték a temetésnek ezt a formáját 2019-ban, majd később Colorado, Oregon, Vermont és Kalifornia is bevezette.

A folyamat során az elhunytat egy félig nyitott edénybe helyezik, a holttestet pedig faforgáccsal, lucernával és szalmával szórják meg, amely ideális környezetet teremt a mikróbáknak ahhoz, hogy megkezdhessék munkájukat. Az elhunytból körülbelül hat-nyolc hét alatt megközelítőleg egy köbméternyi tápanyagdús komposzt lesz.

Egy New York-i katolikus szervezet ellenérzését fejezte ki az emberi komposztáló miatt, mivel szerintük ez a fajta eljárás „nem biztosítja a testi maradványok tiszteletét”. Mások ugyanakkor azzal érveltek, hogy sokan szeretnének olyan temetkezési módot, amellyel életükben is azonosulni tudtak.

A hamvasztás fosszilis tüzelőanyagokat használ, a koporsós temetéshez pedig rengeteg földre van szükség, és nagy a karbonlábnyoma” – mondta Katrina Spade, a Seattle-i zöld temetkezési vállalat, az emberi komposztálást kínáló Recompose alapítója. A leírás szerint a hozzátartozók szabadon dönthetnek a termőföld elhelyezéséről, ugyanakkor a cég felajánlja, hogy ha akarják, eladományozhatják a maradványokat egy természetvédelmi területnek is.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét