Az önmagával töltött édesburgonya után nem fog beütni a kajakóma, de az is biztos, hogy éhen sem maradunk tőle.
A vegetáriánus alapanyagok között az édesburgonya kiemelt helyet foglal el, ugyanis egy kifejezetten sokoldalú élelmiszerről van szó, amely ráadásul roppant egészséges is: remek béta-karotin forrás, magas a mangántartalma, mindezek mellett pedig quercetint is tartalmaz, amely egy rendkívül erős antioxidáns hatású vegyület, flavonoid.
Az édeskrumpliból hagyományos és különleges ételeket is készíthetünk, de ha csak önmagában sütjük meg a sütőben, akkor is isteni fogás lesz belőle. Az önmagával töltött édesburgonya például vacsora alkalmával is kapóra jöhet: mindössze néhány alapanyag szükséges hozzá, a munka dandárját pedig a sütő végzi el.
5 db édesburgonya
0.5 dl tej
5 dkg vaj
olívaolaj
só, bors
fél lime-ból nyert limelé
A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Az édesburgonyát alaposan megmossuk, papírtörlővel felitatjuk a nedvességet, majd villával megszurkáljuk.
A burgonyákat sütőpapírral bélelt tepsiben elrendezzük, és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal. Ezt követően az előmelegített sütőbe toljuk, majd 45-50 perc alatt puhára sütjük őket.
Ha elkészültek, kivesszük a sütőből, 5-10 percig hagyjuk hűlni, majd hosszában levágjuk a tetejét.
A belsejüket kikanalazzuk, majd összekeverjük a tejjel, a vajjal, a lime-lével, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Azonnal tálaljuk.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!