Habár nincs olyan forrás, amely következetesen nyomon követte volna a könyveladásokat az évszázadok során, a kiadói webhelyek (például a Publishers Weekly) képesek megbecsülni a régebbi művek eladási számait, illetve az új kiadásokat is pontosabban számon tartják. Hogy ki milyen könyveket szeret, az elsősorban egyéni preferencia kérdése, de az biztos, hogy vannak olyan művek, amelyek tömegek olvasmányélményét határozták meg.

Most tíz könyvet mutatunk be az Insider cikke alapján, amelyből minden bizonnyal a legtöbb példányszám kelt el világszerte. A hírportál a valaha volt legnépszerűbb bestsellerek listájának összeállításából kizárta a vallási szövegeket (például a Bibliát és a Koránt), illetve csak és kizárólag kiadóktól származó megbízható adatokat, cikkeket és hivatalos sajtóanyagokat használtak fel munkájuk során.

10. C.S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény (eladott példányszám: 85 millió)

C.S. Lewist a modernkori gyermekfantasy megteremtőjeként tartják számon, akinek 1950-ben megjelent regénye (mely egy regénysorozat második része) négy gyerek történetét követi nyomon, akik felfedezik a képzeletbeli Narnia világát. Az ír szerző nem mellesleg J. R. R. Tolkien jó barátja volt, csaknem fél évszázados barátságuk során mindkét író erősen hatott egymásra.

legolvasottabb könyvek
Fotó: Harmat Kiadó

9. Cao Hszüe-csin: A vörös szoba álma (eladott példányszám:100 millió)

Az 1700-as évesben élt Cao Hszüe-csin könyvét a kínai klasszikus irodalom alapköveként tartják számon, amely egy nagy létszámú nemesi család történetét meséli el. A 30 főszereplő mellett több mint 400 mellékszereplő tűnik fel a regény lapjain, a legtöbb figyelmet azonban a családfő intelligens, ám de konok és öntörvényű fia kapja, aki fittyet hányva családi kötelezettségeire közeli viszonyba kerül számos unokahúgával és a szolgálójával.

Fotó: Európa Kiadó

8. J.R.R. Tolkien: A hobbit (eladott példányszám:100 millió)

Az 1937-ben megjelent A hobbit című meseregényt eredetileg a gyerekeinek írta Tolkien, aki ezzel a klasszikus gyermek-irodalom fontos művét vetette papírra. A történet egy jámbor hobbit, Zsákos Bilbó kalandjairól szól, aki messzi tájakra jut el, hogy segítsen 13 törpnek visszakapni elkobzott vagyonukat a nagy és rémséges sárkány, Smaug karmai közül. Érdekesség, hogy Zsákos Bilbó jellemében többen magát Tolkient vélik felfedezni.

Fotó: Magvető Könyvkiadó

7. Agatha Christie: Tíz kicsi néger (eladott példányszám:100 millió)

„A krimi koronázatlan királynője” megannyi zseniális történetet írt, ám mind közül a legnépszerűbb az 1939-ben megjelent Tíz kicsi néger lett, amely tíz, egymásnak ismeretlen ember kálváriáját meséli el a Néger-szigeten, Devon partjaihoz közel, ahol egy ismertlen illető (közülük valaki) elképesztő ügyességgel sorban megöli őket. Habár ebben a történetben nem szerepel a kötögetés közben bűnügyeket megoldó Miss Marple, illetve a bajszos detektív, Hercule Poirot sem, a Tíz kicsi néger így is precedenst teremett: megannyi film és könyv merített ihletet belőle, a főhősök fokozatos fogyatkozása közkedvelt séma lett az irodalomban és a filmtörténetben egyaránt.

Fotó: Helikon Kiadó

6. Robert Baden-Powell: Cserkészet fiúknak (eladott példányszám: 100 millió)

Robert Baden-Powell brit katona a cserkészet nevű önkéntes, pártpolitikától mentes mozgalom megalapítója volt, aki korábban több katonai könyvet is írt, melyek rendszerint a fiatalok körében is népszerűek voltak. Írás közben ötleteit a gyakorlatban is kipróbálta egy táborozás alkalmával Brownsea Islanden. A tábor 1907. augusztus 1-jén vette kezdetét, azóta ezt a dátumot a cserkészmozgalom alapítódátumának tekintik.

5. Harry Potter és a Bölcsek köve (eladott példányszám: 120 millió)

J. K. Rowling regényfolyamának első részét több kiadó is elutasította, mire a londoni Bloomsbury látott benne fantáziát és 1997-ben kiadta – ezzel szélsebesen útjára indítva minden idők legjobb és legismertebb ifjúsági fantasy könyvsorozatát. A regény gyerekek millióival szerette meg az olvasást, egy generáció a szereplőkkel együtt nőtt fel, és nem maradt hatás nélkül az életükre.

legolvasottabb könyvek
Fotó: Animus Kiadó

4. Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg (eladott példányszám: 140 millió)

Antoine de Saint-Exupéry francia író és pilóta 1943-ban megjelent műve a világirodalom egyik legtöbbre értékelt és legnépszerűbb művévé nőtte ki magát. A könyv számos mondata, kijelentése szállóigévé vált; ami nem véletlen, hiszen a gyermekmesén belül ott lakozik az emberi társadalom karikatúrája telis-tele magvas, filozofikus gondolatokkal.

legolvasottabb könyvek
Fotó: Helikon Kiadó

3. J.R.R. Tolkien: A Gyűrűk Ura 1. kötet (eladott példányszám: 150 millió) 

A Gyűrűk Ura a világhírű angol író A hobbit című korábbi meseregényének folytatása, amelyet nem csupán a fantasy alappillérének tartanak, de az irodalom egyik legjelentősebb művének is. Habár általában három különálló kötetben jelenik meg (A Gyűrű Szövetsége, A két toronyA király visszatér) és helytelenül trilógiaként emlegetik, Tolkien remekművének három része alkot egy teljes egészet.

Fotó: Európa Könyvkiadó

2. Charles Dickens: Két város regénye (eladott példányszám: 200 millió) 

A viktoriánus kor legnagyobb írójának műve két városban, Párizsban és Londonban játszódik az 1789-es francia forradalom előtt és alatt. A regény egy klasszikus szerelmi háromszög történetét meséli el, amelyben mindhárom fél titkokat rejt; álnevek, felvett és elcserélt identitások teszik izgalmassá a cselekményt, de Dickens itt sem hazudtolja meg önmagát: szimpátiájával ezúttal is az elnyomottak mellé áll.

legolvasottabb könyvek
Fotó: Athenaeum Kiadó

Miguel de Cervantes: Don Quijote (eladott példányszám: 500 millió)

Minden idők legtöbbet eladott és legtöbb nyelvre lefordított könyve, a Don Quijote az első, modern értelemben vett regény, amely két részben jelent meg: az első részt 1605-ben, a másodikat 1615-ben adták ki. Főszereplője egy vidéki nemes, aki rengeteg lovagregényt olvasott, melynek hatására egy idő után meggyőződésé vált, hogy ő egy vándorló lovag, így mint Don Quijote de la Mancha útra kel hű segítőjével, a földön járó, paraszti sorból származó Sancho Panzával.

Fotó: Európa Kiadó

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét