Az elmúlt években egyre többször merül fel a kérdés, hogy vajon mennyire egészséges, ha teljesen vegán étrenden él egy kutya. 

Egyre nagyobb teret hódít a teljes értékű növényi értend, miközben az állati eredetű termékek fogyasztása háttérbe szorul. A vegán életmódról sok jót lehet hallani (többek között, hogy jó hatással van a szívre és csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet, a környezetvédelmi oldalról már nem is beszélve), ám felvetődik a kérdés: ami az embernek jó, az vajon jó a kutyának is?

A vegán életmód elterjedésével a vegán kutyatápok is megjelentek a piacon, melyek kapcsán számtalan kérdés merülhet fel a gazdikban. A legfontosabb mind közül persze az, hogy hogyan hat a növényi értend egy olyan fajra, ami ragadozó, vagyis főképpen húst fogyaszt. Még arról is vita folyik, hogy a háziállatok vegán étrenddel való etetése állatkínzásnak minősül-e. Na, de mit mond erről a tudomány?

Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a kutyák és a macskák is húsevők. A kutya ún. fakultatív húsevő, ami azt jelenti, hogy a fogazata és gyomra is egy húsevőé, és eszik is húst, ám az nem elengedhetetlen a túléléséhez, a növényi eredetű táplálékot is meg tudja emészteni. Ezzel szemben a macska abszolút húsevő, nincs is szüksége másra, és nem tudja megemészteni a növényi anyagokat.

A Science Alert kutakodott egy kicsit a témában, és 16 olyan kutatást talált, ami ezzel a témával foglalkozik. Ezek közül mindössze hat volt olyan, amelyben macskákat is vizsgáltak, ami azért is érdekes, mert a vegán étrend rájuk nézve talán még nagyobb kockázatot jelent, mint az ebekre.

Megállapították, hogy a tanulmányok többségénél a gazdik követték nyomon kis kedvenceik fizikai állaptát, ebből adódóan könnyen előfordulhat, hogy szubjektív végeredmények születtek. Viszont abban a néhány esetben, amikor az állatok egészségi állapotát laboratóriumi körülmények között mérték, kevés bizonyítékot találtak arra, hogy a vegán étrend káros hatással lenne a háziállatokra. A tápanyagszintek általában a normál tartományon belül mozogtak, nem észleltek szív- vagy szemrendellenességet, a test és a szőrzet állapota pedig normális volt. A gazdik véleménye szerint a vegán étrend testsúly-csökkenést, jobb szagú leheletet és a  bőrirritáció csökkenését eredményezte. Az egyetlen hátrány a megnövekedett székletmennyiség volt, amivel a legtöbb tulajdonos meg tudott békélni.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a szóban forgó vizsgálatokba csak kevés állatot vontak be, és mindössze csak néhány héten keresztül tartották vegán étrenden a kedvenceket – így könnyen meglehet, hogy a hiánybetegségnek egyszerűen nem volt idejük kialakulni. Ezenkívül a vizsgálati tervek gyakran olyanok voltak, melyeket kevésbé megbízhatónak ítél a tudomány, például nem használtak összehasonlító kontrollcsoportokat.

Ahány gazdi, annyi szokás, ám összességében elmondható, hogy a tudomány  még mindig nem tudja eldönteni, hogy húsevő négylábú barátaink számára biztonságos-e a vegán étrend.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét