Ha különleges köretre, esetleg egészséges nassolnivalóra vágysz, akkor a tepsiben sült fűszeres karfiol tökéletes választás.
A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag karfiol kifejezetten izgalmas alapanyag, hiszen a felhasználási módoknak csak a fantáziánk szab határt. Készülhet belőle krémleves, rakott egytálétel, savanyúság, tehetjük salátába, főzelékbe, de köretnek is ideális. A tepsiben sült fűszeres karfiol akár köretként húsok mellé, akár egyszerű vacsoraként is feltálalható, de egészséges csemegének is el tudjuk képzelni egy esti filmezéshez. Az elkészítése pofonegyszerű, a munka nagy részét a sütő végzi el helyettünk.
A karfiol egyébként remekül viseli a fűszereket, érdemes bátran bánni velük, ráadásul az édes aromák is jól állnak neki.
1 nagy fej karfiol
olívaolaj
ízlés szerint méz
ízlés szerint füstölt chilipaprika
ízlés szerint fokhagyma-granulátum
ízlés szerint só, bors
Első lépésként a karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, alaposan megszárítjuk, majd a rózsákat tetszőleges méretűre vágjuk (a legpraktikusabb talán félbevágni őket), majd egy nagyobb méretű tálkába helyezzük.
A mézet, ha szükséges, megolvasztjuk, majd összekeverjük az olajjal és a fűszerekkel.
A fűszeres olajat ráöntjük a karfiolra, és alaposan összekeverjük, hogy a máz mindenhol jól átjárja a zöldséget.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd szépen elrendezgetjük rajta a karfiolt. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30-35 percig sütjük, míg enyhén pirult nem lesz.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!