Az alakváltó robot sem álom többé: egy új humanoid gép, ami ha akar szilárd, ha akar folyékony állagot vesz fel. 

A robotika régóta inspirál írókat történetek megírására, különösen a sci-fi műfaj emeli be előszeretettel a humanoid robotokat a világába, különös figyelmet szentelve az ember-gép kapcsolatoknak. A könyvek mellett természetesen a filmek is előszeretettel merítenek ebből a közegből, elég csak a nagysikerű Terminátor-filmekre gondolni, amelyben a mesterséges intelligencia által vezérelt gépek fellázadnak és az emberiség elpusztítására törekednek. Nos, aki látta a Terminátor 2: Az ítélet napja című filmet, az bizonyára még jól emlékszik belőle a magyarul csak higanyemberként emlegetett T-1000-es robotra, amely nem android volt, hanem egy folyékony, alakváltó fémből álló gépezet.

Az alakváltó robotok technológiája már jó ideje mozgatja a tudósok fantáziáját, és most egy kínai kutatócsoportnak komoly előrelépést sikerült elkönyvelnie ezen a területen. A Hongkongi Kínai Egyetem és a Szun Jat-szen Egyetem munkatársai a természethez fordultak inspirációért, ugyanis olyan állatokat vettek alapul, mint a tengeri uborka – amely megváltoztatja szöveteinek merevségét, hogy javítsa teherbírását és csökkentse a fizikai sérülések esélyét -, vagy a polip, amely képes megváltoztatni karjainak szilárdságát, ha a mozgás éppen úgy kívánja – írja a Science Alert.

Ahhoz, hogy olyan robotot tervezzenek, amely hasonlóra képes, a kutatóknak olyan, nem mérgező anyagra volt szükségük, amely könnyen válthat folyékony és szilárd halmazállapotok között. A feltételeknek végül a gallium felelt meg a leginkább, melynek olvadáspontja mindössze 29,76 Celsius-fok, így viszonylag könnyen válik folyékony halmazállapotúvá szobahőmérsékleten. A galliumhoz a tudósok mágneses hatású mikroszemcséket adtak, azzal a céllal, hogy a gép mozgását és alakját a mágneses mezők vezéreljék. A végeredményt a lenti kis videóban láthatjátok.

A tudósok szerint az első eredmények nagyon biztatóak, a gallium-robotok ugyanis képesek voltak arra, hogy átugorjanak kisebb vizesárkokon, átmásszanak az akadályokon, vagy éppen kettéváljanak és önmagukkal feladatot hajtsanak végre, mielőtt újra egyesülnek és szilár halmazállapotot vesznek fel.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét