A kelbimbó nem tartozik a legkedveltebb élelmiszerek közé, de a baconos-sajtos verziónak tényleg érdemes adni egy esélyt.
A kelbimbó igazi mumus az alapanyagok között, ráadásul az elkészítése is odafigyelést igényel, ugyanis nagyon könnyű túlfőzni: ilyen esetben az értékes tápanyagok elillannak, és még az íze is kellemetlenné válik. Jó hír ugyanakkor, hogy egy kifejezetten jól variálható zöldségről van szó, éppen ezért még annak is érdemes neki adni egy esélyt, aki nem feltétlenül rajongója a mini káposztára emlékeztető zöldségnek.
A szaftos bacon – mint oly sok mindennek – a kelbimbónak is remekül áll, és az élvezetek fokozása érdekében a sajttal sem spórolunk.
50 dkg kelbimbó
20 dkg cheddar sajt
20 dkg trappista sajt
1 nagy pohár tejföl
2 dl tejszín
szerecsendió
só, bors
A kelbimbót megszabadítjuk a külső leveleitől, majd lobogó sós vízben 6-8 perc alatt enyhén puhára főzzük, majd leszűrjük.
Míg a kelbimbó fő, a bacont egy serpenyőben ropogósra pirítjuk, majd papírtörlőre helyezzük.
A tejszínt a tejföllel, ízlés szerint szerecsendióval, sóval és borssal kikeverjük.
Egy hőálló edényt kivajazunk, elrendezgetjük benne a kelbimbót, majd leöntjük a fűszeres tejfölös mártással.
180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és fedő nélkül 20 percig sütjük. A sütés felében (10 percnél), megszórjuk a lereszelt cheddar sajttal, és további 10 percig sütjük.
[sc name=”facebook” ][/sc]