A pusztai macska, másnéven manul jelenlétére utaló nyomokat talált egy expedíció a Mount Everest déli oldalán.

A pusztai macska (Otocolobus manul) főleg Közép-Ázsia pusztáin él, de 5000 méteres magasságokból is jelentettek már példányokat. A különleges fizimiskájú macskaféle az elmúlt években különös figyelmet kapott, de sajnos nem túl jó apropóból: a manulok száma egyre inkább csökken, melynek oka a vadászat, az élőhelyek pusztulása és a zsákmányállatok fogyása.

Az IFL Science számolt be arról, hogy egy expedíció alkalmával a kutatók a Mount Everest déli oldalán, a nepáli Sagarmatha Nemzeti Parkban a pusztai macska jelenlétére utaló nyomokat találtak: a cukin mogorva állatot az ürüléke buktatta le.

A mintákat két, egymástól 6 kilométeres távolságra lévő helyről gyűjtöttük, 5110 és 5190 méteres magasságban” – olvasható a jelentésben, amely szerint a manul DNS-e mellett a vörös róka DNS-ét is megtalálták, vagyis a két emlős közösen osztozik a területen.

Ez egyébként nem azt jelenti, hogy a Mount Everesten túrázók lépten nyomon belefutnak majd manulokra. A pusztai macska rendkívül ügyesen rejtőzködik a nagyközönség elől, így nem valószínű, hogy a hegymászókkal csak úgy egyszerűen szembesétálna. A madarakon, kisebb rágcsálókon és hüllőkön élő ragadozót élőben egyébként Budapesten, illetve Szegeden nézhetjük meg az állatkertben.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét