A Pentagon azt állítja, hogy figyelemmel követi a feltételezett kínai kémléggömb útját, amelyet a napokban észleltek az USA légterében. 

Az Amerikai Védelmi Minisztérium közölte, hogy a léggömb nem jelent katonai vagy fizikai fenyegetést a földön tartózkodó emberekre, valamint az észlelést követően azonnali intézkedéseket hoztak, hogy a kémballon ne juthasson „érzékeny” információk birtokába. A léggömböt többek között Montana államban észlelték, de átlépte Kanada határát is – írja a The Guardian. A kanadai védelmi hatóságok úgy ítélték, nincs közvetlen veszély, ugyanakkor hozzátették, hogy hírszerző ügynökségeik együttműködnek az amerikai partnerekkel, és továbbra is megtesznek minden szükséges intézkedést, hogy megvédjék Kanada érzékeny információit a külföldi hírszerzési fenyegetésektől.

Biztosak vagyunk abban, hogy a szóban forgó megfigyelő ballon a Kínai Népköztársasághoz tartozik” – mondta egy magas rangú védelmi tisztviselő, hozzátéve, hogy ilyen és ehhez hasonló tevékenységekre már korábban is volt példa.

Az incidens azelőtt történt, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter várhatóan Kínába látogat a hétvégén, hogy találkozzon Hszi Csin-ping kínai elnökkel, és nem világos, hogy mindez hogyan befolyásolja majd a látogatási terveket. Az USA az észlelést követően kapcsolatba lépett a kínai hatóságokkal, akik tagadják, hogy egy léggömbbel beléptek volna az ország légterébe.

Az objektum észlelését követően többek között F-22-es vadászrepülőgépeket is kiküldtek a helyszínre, ám a likvidálására végül nem került sor, attól tartva, hogy a szétrepülő roncsok veszélyesek lehetnek és károkat okozhatnának.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét