Ha egy dolgot kellene mondani, amiről nem tudunk lemondani télen, az egyértelműen a forró sajtkrémleves lenne.
A mai élelmiszerárak mellett sajnos nem túl szerencsés, ha az ember lánya sajtimádó, de ebben a farkasordító hidegben talán megbocsátható bűn, ha egyszer-egyszer felkerül az asztalra a sűrű, sajtos finomság. Mellette szóljon, hogy nagyon laktató és tápláló, nem is kell utána második fogás, maximum egy könnyed szendvics vagy egy laza saláta. Az már csak bónusz, hogy munka is alig van vele: csak bele kell dobálni egy lábosba a hozzávalókat, alágyújtani, és várni, hogy készre főjön a levesünk.
10 dkg trappista sajt
10 dkg cheddar sajt
10 dkg füstölt sajt
3 dkg vaj
hagyma
2 dl főzőtejszín
5 dl alaplé
ízlés szerint só, bors
szerecsendió
A sajtokat lereszeljük.
A lábosban vajat hevítünk, majd rádobjuk az apróra vágott hagymát, és megdinszteljük. Az alaplevet hozzáöntjük, vagy ha nincs, akkor víz és leveskocka segítségével készítünk egyet. Elkezdjük forralni.
Ha már forr, hozzáadjuk a sajtokat, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és megszórjuk szerecsendióval. Körülbelül 10 percig főzzük.
Ezután a tejszínt összekeverjük egy merőkanál forró leveslével.
A levest visszatesszük a tűzre, és lassan belecsorgatjuk a tejszínt. Egyet-kettőt forralunk rajt, és már tálalhatunk is!
[sc name=”facebook” ][/sc]