Mulder és Scully, a vámpírvadász Buffy, Tony Soprano és még hosszan sorolhatnánk, mennyi rég elfeledett gyöngyszem bújik meg a streamingoldalakon. Retró, de még ma is működő sorozatok következnek, amiket a Magyarországon is elérhető streamingszolgáltatásokon is megtaláltok, szemezgessetek bátran!  

A fokozódó streamingháború közepette a binge-watching, vagyis a sorozatdarálás aranykorát éljük, a nézőnek pedig könnyen egyfajta FOMO érzése támadhat az egymás után érkező új tartalmak láttán. Nem csupán új, hanem nagyon sok régi, klasszikus széria is elérhető ezeken a felületeken, melyek technikailag ugyan meg sem közelítik a modern darabokat, mégis imádjuk őket – és ezen még az sem változtat, hogy mai szemmel nézve olykor már elég sok probléma van velük.

Összeszedtünk pár igazán ikonikus sorozatot, amelyek még a gigászi méreteket öltött sorozatgyártás előtt születtek. A Dallas, Knight Rider, MacGyver és társait hanyagoltuk, és főképp a kilencvenes és kétezres évek sorozataira koncentráltunk, amelyekből egy-kettő még ma is műsoron van. A sorozatcímek után az a streamingszolgáltató látható, ahol a hazai nézők láthatják a sorozatot.

Buffy, a vámpírok réme – Disney+

„Minden generációban születik egy lány. Ő az egyetlen, aki fel tudja venni a harcot a vámpírokkal, a démonokkal és a sötétség erőivel.” Röviden és tömören erről szól Joss Whedon 1997-ben indult fantasztikus sorozata, amelyben egy 16 éves, különleges képességekkel bíró lány, Buffy Summers szörnyeket gyilkol. Az ikonikus darabból a mai napig sokan idéznek, formátuma, megoldásai pedig széles körben hatottak az elmúlt két évtizedben. A hét évados széria olyan sztároknak adta meg a kezdőlöketet karrierjük fellendítéséhez, mint Sarah Michelle Gellar, Alyson Hannigan és David Boreanaz.

Seinfeld – Netflix 

A Seinfeld című amerikai sitcom hallatán kérdőn nézni teljesen oké reakció, ugyanis a sorozat Magyarországon kevésbé ismert, nem így az Egyesült Államokban, ahol minden idők legnézettebb és legnagyobb hatású tévés vígjátékai között emlegetik. A többszörös Emmy- és Golden Globe-díjas széria epizódjai gyakorlatilag semmiről sem” szólnak, a leghétköznapibb tevékenységek köré szerveződnek az epizódok, főszerepben a stand-up komikus Seinfelddel és manhattan-i barátaival.

Maffiózók – HBO Max 

Minden idők legnagyszerűbb sorozatának tartott Maffiózók egy New Jersey-i maffiafőnökről, Tony Sopranóról szól (akit az azóta elhunyt James Gandolfini alakított), aki pánikrohamai és rossz lelki állapota miatt pszichológushoz jár, ami igencsak ellentmondásos egy prominens bűnözőtől. A valaha készült legjobb tévésorozatokat szemléző listákon David Chase hat évados szériája rendszerint az első helyen áll, nem véletlen: a rendkívüli színészi játék mellett a sorozat olyan laza, morbid, ugyanakkor önironikus hangnemet talált el, amit lehetetlenség nem élvezni.

Jóbarátok – HBO Max 

Jóbarátok kétség kívül korszakalkotó sorozat volt, amelynek hatására egy rakat hasonló sorozat született az Agymenőkön át az Így jártam anyátokkal-ig. Az 1994-ben indult széria hat, húszas (később harmincas) éveiben járó barát – név szerint Rachel, Monica, Phoebe, Joey, Chandler és Ross – mindennapjait követi nyomon, akik látszólag idejük nagy részében céltalanul üldögélnek, kezükben kávéscsészével. A Jóbarátok hatása vitathatatlan: divatba hozta a Rachel-hajat, fülünkbe égette a főcímdalt és megismertette velünk a büdös macskát, ám ami ezeknél is fontosabb, tévénézők millióinál formálta át a baráti kapcsoltokról szóló elvárásokat.

A Simpson család – Disney+

A Simpson család egy középosztálybeli család szemén keresztül semmit és senkit nem kímélve állít görbe tükröt az amerikai kultúrának és társadalomnak. A több évtizede futó sitcom 1989 debütálása óta szívesen reflektál társadalmi-politikai eseményekre, és híres arról, hogy több ízben is sikerült megjósolnia a közelmúlt meghatározó történéseit.

X-akták – Disney+

Az X-akták két főszereplője két teljesen ellentétes személyiség, mégis van bennük valami közös: Mulder és Scully paranormális jelenségek kivizsgálásával foglalkozik, ám míg előbbi gyermekkori élménye miatt vakon hisz a természetfeletti létezésében, addig utóbbi szkepticizmusa révén tudományos magyarázatot próbál adni az esetekre. A kultikus sci-fi sorozat sokaknak okozott álmatlan éjszakákat, sajátságos formátumát pedig később olyan sorozatok vették át, mint az Odaát és A rejtély, amelyek ugyanúgy részeként egy-egy új ügyet oldanak meg, ám mindig megbújik mögöttük egy rejtélyes, fő történetszál is.

Vészhelyzet – HBO Max 

Az 1994-ben indult Vészhelyzet alapjaiban határozta meg a kórházi sorozatok műfaját. Michael Crichton alkotása többek közt azért is volt különleges, mert ez volt talán az első olyan sorozat, amely a gyógyítás folyamatát a maga teljességében, olykor rengeteg vérrel és kikandikáló belső szervekkel ábrázolta, miközben a kórházi alkalmazottak (rezidensek, orvosok) magánéletébe is bevonta a nézőt. Az orvosi történetek naturalista megközelítését gyakorlatilag ez a sorozat indította el, melyet később egy az egyben több későbbi széria is másolni kezdett. A két legszembetűnőbb példa a Grace klinika és a Dr. House, melyekben szintén meglepően nyíltan mutatták, mi történik a zöld műtőlepedő alatt.

A hivatal (amerikai változat) – Netflix 

A humoros ál-dokumentumsorozat egy csapatnyi irodistáról szól, akik a Dunder Mifflin papírvállalatnál dolgoznak, miközben egy dokumentumfilmes stáb veszi a mindennapjaikat. Habár a sorozat alapsztorija lehet nem hoz lázba, és igényel pár részt, míg az ember belerázódik, a kivitelezés, a színészi játék és a fantasztikus humor miatt A hivatal tipikusan az a darab, amit egyszerűen nem lehet abbahagyni. Az eredeti ötlet egyébként Ricky Gervais fejéből pattant ki, ám Angliában viszonylag gyorsan véget ért a sorozat, így az USA-ban folytatódott, ahol összesen kilenc évadot élt meg.

Szex és New York – HBO Max 

Az 1998 és 2004 között futott sorozatnak komoly társadalmi hatást tulajdonítanak, nem csak Amerikában, de lényegében mindenütt a világon. A történnet négy New York-i szingli nőről szól: Carrie, Charlotte és Miranda a harmincas, Samantha pedig a negyvenes éveiben jár. A széria részben azt hivatott bemutatni, hogy a nők a 2000-es években már nem okvetlenül férjhez akarnak menni és mihamarabb gyereket szülni, hanem önálló életet élnek, karriert építenek, és igen, az alkalmi kapcsolatokra sem mondanak mindig nemet.

A Narancsvidék – HBO Max 

A 2000-es évek ikonikus sorozata a kaliforniai Narancsvidéken, Newport Beach-en játszódik, ahol minden a pénz és a külsőségek körül forog. Az állóvizet egy zűrös idegen érkezése kavarja fel, aki azonnal megváltoztatja az álomvilágban élt tinédzserek és családjaik életét. A négy évados széria mai napig kultikus státusznak örvend, a rajongók még petíciót is indítottak a sorozat feltámasztására, ám ezek a próbálkozások végül mindig kudarcba fulladtak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét