Meteorit robbanhatott fel Texas felett – Videó

texas meteorit
Fotó: American Meteor Society

A NASA úgy véli, hogy az elmúlt héten Texas fellett felrobbant 450 kilogrammos objektum egy meteorit volt. 

A NASA szakértői úgy vélik, hogy egy 0,6 méter széles aszteroida tört darabokra a múlt héten a texasi McAllen közelében, az állam déli részén, a mexikói határ közelében – írja a CBS News. A meteorit körülbelül 4300 kilométer/órás sebességgel haladt a NASA Meteor Watch szerint. A szög és a sebesség alapján a tudósok úgy vélik, hogy az objektum nagy valószínűséggel egy meteorit lehetett.

Február 15-én McAllen lakosai közül félelmükben többen is tárcsázták a 911-es segélyhívót, miután délután öt óra körül robbanásszerű hangot hallottak. A NASA kéri a helyi lakosságot, hogy aki úgy véli, a felrobbant meteorit egy darabjára bukkant, lépjen kapcsolatba a Smithsonian múzeumegyüttessel.

Az Amerikai Meteor Társaság szerint három különböző meteorit is elérte a Földet három nap leforgása alatt – Texas, Franciaország és Olaszország felett is történt meteorrobbanás.

Habár ezek az meteoritok feltehetően nem okoztak semmiféle komolyabb kárt, a NASA és már űrszervezetek évek óta kutatják, hogyan lehetne eltéríteni a Földet fenyegető űrkőzeteket. Legutóbb tíz évvel ezelőtt az oroszországi Cseljabinszk felett történt olyan erejű meteorrobbanás, melynek lökéshulláma rengeteg könnyebb sérülést és súlyos anyagi károkat okozott.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét