Idegen DNS-re bukkantak a chilei Atacama-sivatagban: a világ második legszárazabb természeti területe bizarr mikroorganizmusoknak adhat otthont. 

Az Atacama-sivatag az egyik legszárazabb hely a Földön, évente átlagosan mindössze 5 milliméter eső hull. Habár a tudomány jelen állása szerint nem igazán ismerünk olyan élőlényt, amely ilyen körülmények között képes lenne túlélni, egy új genetikai elemzés szerint az élettelennek hitt helyen mégiscsak élhetnek bizonyos mikroorganizmusok – írja az IFL Science. A sivatagban nemrégiben talált DNS-ek és genetikai anyagok egy részéről azonban még a tudósok sem tudják, milyen eredetűek.

„Az esetek csaknem felében az adatbázisok nem tudták egyértelműen kimutatni, mi van a kezünkben” – mondta a kutatás vezetője, Armando Azua-Bustos a Washington Postnak.

Okkal vetődik fel a kérdés, hogy miért pont egy olyan helyen kutatnak élet után a tudósok, ahol szinte kizárt, hogy bármi is képes lenne átvészelni. Ennek oka, hogy az Atacama-sivatag erősen hasonlít a marsi környezetre, ami alapján a tudósok úgy vélik, hogy ha képes az élet fennmaradni a Föld egyik legszárazabb sivatagában, akkor minden esély megvan arra, hogy a Marson is legyenek élőlények.

Bal oldalon a Mars, jobb oldalon az Atacama-sivatag. (Fotó: NASA/Alessandro Airo, TU Berlin)

Habár a Marson egyelőre nem találtak életet (az egykori élet jeleit sikerült csupán kimutatniuk), a mostani kutatást alapul véve nem kizárt, hogy azért nem bukkantak még életre a vörös bolygó felszínén, mert a marsi roverek nem elég érzékenyek azok megtalálásához. A csapat reméli, hogy eredményeikkel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a NASA és az ESA (Európai Űrügynökség) hatékonyabban kutathasson a marsi élet jelei után, különös tekintettel az élet jeleként értelmezhető fosszíliákra.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét