A baziliszkusz képes átszaladni a vízen, innen kapta beszédes becenevét: Jézus-gyík vagy Jézus Krisztus-gyík. 

A Közép- és Dél-Amerikában őshonos baziliszkusz már Floridában is egyre elterjedtebb, ami a kutatók szerint nem valami jó, ugyanis a különleges képességű gyíkfajta közvetett kockázatot jelenthet az emberre.

A Jézus-gyíknak vagy Jézus Krisztus-gyíknak nevezett hüllő húsevő, és elsősorban rovarokkal táplálkozik, beleértve az invazív szúnyogokat is, amelyek fertőzéseket terjesztenek. „Folyamatban vannak olyan kutatások, melyek azt vizsgálják, hogy a baziliszkuszok gazdái lehetnek-e a szúnyogok által terjesztett betegségeknek, ami az emberi egészségre is kockázatot jelenthet” – mondta a Floridai Egyetem egyik munkatársa. A szóban forgó gyík emellett a környezetre is kihatással van, ugyanis a baziliszkusz őshonos pillangókat és őshonos gyíkokat is eszik, ami negatívan befolyásolja a helyi élővilágot.

A tudósok szerint a vízen járó állat azért terjedt el Floridában, mert sok ember házi kedvencnek megveszik őket, majd az állatok vagy megszöknek vagy a gazdáik szándékosan szabadon engedik őket.

A Jézus Krisztus-gyíkokat az a különleges képességük emelik ki a hüllők sorából, hogy tudnak a vízen járni – pontosabban futni. Az állat egyébként igen ritka esetben alkalmazza ezt az adottságát – általában menekülés vagy zsákmányszerzés céljából -, és csak úgy 30-40 métert képes így megtenni.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét