Tudtad, hogy William Shakespeare több mint 1700 új szóval gazdagította az angol nyelvet, melyek közül nem egyet ő maga alkotott?

Az angol drámaíró több mint 20 000 szót használt műveiben, miközben mellette szép számmal alkotta az új kifejezéseket is – írja a Sapulpa HeraldHa nem jutott eszébe valami odaillő kifejezés, gondolt egyet és kitalált egy új szót, így születtek meg többek között a lonely (magányos), a bandit (bandita) és a hurry (siet) kifejezések is.

Shakespeare többnyire jambikus pentameterben alkotott, ami azt jelenti, hogy minden sor tíz szótagból áll, és öt hangsúlyt tartalmaz. Az ismert szavak közül azonban nem mindegyik volt alkalmas erre a formulára, ezért ilyenkor inkább az új szavak megalkotásához folyamodott. Ezt alapvetően úgy oldotta meg, hogy az ismert szavakhoz elő- és utótagokat illesztett, ami az esetek többségében lehetővé tette a közönsége számára, hogy megértse a kifejezést, hiszen a szótő ismerős volt. Emellett idegen nyelveket is beszélt, és alkalmanként idegen kifejezéseket is beépített a műveibe.

Egyébként már csetelni is lehet Shakespeare-rel: a Character.AI nevű chatbot azért jött létre, hogy a felhasználók történelmi személyekkel cseveghessenek; többek közt Szókratész, Albert Einstein és a szóban forgó drámaíró is rendelkezésünkre áll az oldalon.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét