A Harry Potterfilmekben Luna Lovegoodot alakító Evanna Lynch szeretné, ha az emberek nagyobb megértéssel lennének J. K. Rowling felé. 

Bár J. K. Rowling sokáig a sokszínűség példaképe volt (regényeinek egyik legfőbb karakterét, Dumbledore-t is melegként formálta meg), az elmúlt években nagyot fordult a kocka. A lavinát az indította el, amikor 2020-ban az írónő Twitteren egy cikkel kapcsolatban ironizált, amelyben nem nőknek, hanem menstruáló embereknek nevezték azokat, akik női reproduktív szervekkel rendelkeznek. Ezt követően Rowlingot több LMBTQ-szervezet és civil személyek, köztük a Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe, a Ront játszó Rupert Grint és a Hermionét megformáló Emma Watson is támadta, amiért saját nézőpontjuk szerint az írónő transzfóbnak minősülő kijelentéseket tesz.

Azóta Rowling több vitatható kijelentést is tett, melyek bizonyos csoportokat érzékenyen érinthetnek, ám a Harry Potter-filmekben Lunát alakító Evanna Lynch nem ért egyet a gyűlölködőkkel.

Úgy érzem, hogy a karakterei mindig is a társadalom legsebezhetőbb tagjait képviselték” – mondta Lynch a szerzőről. „A probléma az, hogy nézeteltérés van abban, hogy ki a legsebezhetőbb. Szeretném, ha az emberek nagyobb megértéssel lennének felé, és meghallgatnák.” A színésznő  saját elmondása szerint ismeri és szereti a transz embereket, de úgy véli, hogy a női nem fogalmának eltörlése sokaktól elveszi a lehetőséget attól, hogy definiálhassák az életüket.

Korábban a Voldemortot megformáló színész, Ralph Fiennes és a Bellatrix Lestrange-t alakító Helena Bonham Carter is kiállt a Harry Potter-könyvek írója mellett.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét