A karfiolkrémleves önmagában is finom, de egy kis cheddar sajttal megbolondítva még ínycsiklandóbb lesz.
A karfiol szinte egész évben kapható, így igazán egyszerűen beszerezhetjük, ráadásul tele van vitaminokkal, ami különösen jól jön ebben a tavaszi megfázós időszakban. Jól variálható alapanyagról lévén szó főétel, köret és leves is készíthető belőle legyen szó ebédről vagy vacsoráról. Krémlevesnek szerintünk különösen finom, ráadásul az elkészítése sem egy ördöngösség, kezdők is bátran próbálkozhatnak vele.
Bár nem feltétlenül szükséges bele tejtermék, a cheddar sajttól pikánsabb, különlegesebb lesz a végeredmény, a tejszíntől pedig lágyabbá válik.
1 fej karfiol
1 közepes vöröshagyma
2 dl tejszín
3 dkg vaj
2 gerezd fokhagyma
1 db leveskocka
só, bors
szerecsendió
15 dkg cheddar sajt
A karfiolt megmossuk, rózsáira szedjük, a vöröshagymát megpucoljuk és apróra vágjuk.
Vajon megdinszteljük a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a karfiolt, az apróra vágott fokhagymát, az egészet jól átforgatjuk, majd felöntjük egy liter vízzel.
Sózzuk, borsozzuk, belemorzsoljuk a leveskockát, majd körülbelül 20 percig lassú tűzön főzzük.
Ezt követően a levest lehúzzuk a tűzről, botmixerrel pépesítjük, majd visszarakjuk a gázra, hozzáadjuk a tejszínt, és újra felforraljuk.
Mehet bele a lereszelt cheddar sajt, amit hagyunk megolvadni, majd forrón tálaljuk is a levest.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!