Sirius Black jó ember volt, ám a könyvbéli karakter jóval komplexebb volt és közel sem volt olyan feddhetetlen, mint ahogy a filmekben ábrázolták. 

A Harry Potter-univerzum kétségkívül egyik legkedveltebb karaktere Harry keresztapja, Sirius Black, aki először a harmadik kötetben, az azkabani fogolyban tűnik fel. Habár Harry és Sirius között kifejezetten szoros kapcsolat alakul ki a történet folyamán, van egy pillanat az egyik regényben, amikor a férfi meglepően kegyetlenül bánik keresztfiával – hívja fel a figyelmet a Screen Rant.

Az ötödik részben Sirius felajánlja Grimmauld tér 12. alatti házát a Főnix rendjének, amely így a Rend főhadiszállásává válik. Mivel a varázsló szinte egész idő alatt ki sem mozdulhat a házból, nehogy lebukjon, szenved a tehetetlenségtől és úgy érzi, hogy kimarad a Voldemort elleni küzdelemből. Ez a frusztráltság pedig a többiekkel való kapcsolatára is kihatással van.

Egy alkalommal, mikor a fiú és a keresztapja egy kandalló tüzében találkozik, Sirius azt javasolja Harrynek, hogy fussanak össze Roxmortsban, ő majd kutya képében megy le a faluba (Sirius animágus), így nem fognak ráismerni. Harry azonban túlságosan félti a keresztapját a lebukástól, ezért bármennyire is szeretne vele találkozni, inkább visszautasítja az utat. Sirius erre így válaszol: „Kevésbé hasonlítasz apádra, mint hittem. Jamesnek épp a kockázat miatt tetszett volna az ötlet.” Harry ezután ráébred arra, hogy Sirius talán nem is feltétlenül önmagáért szereti, hanem egykori barátját, Jamest látja benne.

Sirius persze nem akart rosszat Harrynek, ám a bezártság és a tehetetlenség rossz hatással volt rá, felelőtlen döntésre sarkallta, ráadásul szeretett keresztfiát is képes volt megbántani emiatt. Ez a jelenet egyébként jól szemlélteti, hogy a filmek Sirius Blackje (akit a nagyszerű Gary Oldman alakít) kevésbé volt forrófejű, mint a J. K. Rowling által megírt karakter, aki meggondolatlansága miatt olykor hibát vétett és megbántott másokat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét