A francia rakott krumpli elkészítéséhez alig kell valami: krumpli, tejtermék, egy kis só, és már kész is a finom fogás.
A rakott krumpli igazi hagyományos kedvenc, hiszen mindenki ismeri a kolbásszal, szalonnával, tojással készült finomságot, amit sok-sok tejföllel locsolnak meg. Nos, a franciák rakott krumplija, a gratin de pommes de terre egészen más műfajt képvisel: sehol a kolbász, a szalonna vagy a tojás, ellenben sokkal kevesebb időbe telik elkészíteni és mosogatnivaló se sok marad utána.
A francia rakott krumplinak többféle változata ismert, mi most az alapreceptet mutatjuk, amit bátran lehet cifrázni, ha úgy tartja kedvetek. (Egy tipp: a gratint többféle sajttal is felturbózható, de a legfinomabb az intenzív ízvilágú Gruyere sajttól lesz.)
80 dkg burgonya
5 dl tej
2 dl tejszín
2 dkg vaj
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
A tejet és a tejszínt egy lábosba öntjük, és elkezdjük felmelegíteni.
Egy tepsit vajjal kikenünk, majd szépen egymásra pakolgatjuk a burgonyaszeleteket, akárcsak egy dominójátékban tennénk.
Sózzuk, borsozzuk, majd jól nyakon öntjük a tejes-tejszínes keverékkel.
Az előmelegített sütőbe toljuk, és 60 percig sütjük. Sütőből kivéve, forrón tálaljuk.
A recept a francia Cuisine Actuelle oldaláról származik.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!