Nem szorul magyarázatra miért kapta a Cotylorhiza tuberculata a tükörtojás medúza nevet. 

A tükörtojás amilyen egyszerű, olyan ízletes fogás, hiszen ki ne imádná az éppen remegős tojásos finomságot, ami önmagában és friss pékárúra pakolva is mennyei. Habár a Cotylorhiza tuberculata pont úgy néz ki, mint egy tökéletesen készült tükörtojás, senkinek nem ajánljuk, hogy a tányérjára tegye, ugyanis nem egy ételről, hanem egy melegebb vizeket kedvelő medúzafajról van szó – elevenítette fel az IFL Science.

A 35 centiméter átmérőjű Cotylorhiza tuberculata a Földközi-, az Égei- és az Adriai-tengerben él, de létezik egy nagyobb méretű rokona, a Phacellophora camtschatica, amely akár a 60 centiméter átmérőt is elérheti. Ez a medúzafaj az előzővel ellentétben a hidegebb vizeket kedveli, és az Atlanti-óceán nyugati részén, valamint a Csendes-óceánban lehet összefutni vele.

Medúzáról lévén szó, okkal merülhet fel a kérdés, hogy a Cotylorhiza tuberculata csípése mekkora fájdalommal jár, és van-e valamilyen veszélye. Nos, a tükörtojásra emlékeztető állattól nem kell különösebben tartani, állítólag annyira gyenge a csípése, hogy a legtöbb ember meg sem érzi, ám ha mégis, csak nagyon enyhe tüneteket tapasztal. Allergiás reakció viszont itt is előfordulhat, ebben az esetben viszketést és csípő érzést tapasztalnak az arra érzékenyek.

Ártalmatlan mivolta ellenére, ha a tengerben úszkálva találkoznánk vele, lehetőleg kerüljük az érintkezést, ne fogjuk meg, és ne ússzunk a közelébe, már csak azért sem, mert könnyen megeshet, hogy nem az ártalmatlan Cotylorhiza tuberculata úszkál körülöttünk. A világ egyik legmérgezőbb állata egyébként pont egy medúza: az ausztrál kockamedúza egyetlen példányában termelődő méreg akár 60 ember megöléséhez is elegendő lehet.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét