A spárgakrémleves szinte kötelező darabja a tavaszi szezonnak, ráadásul az elkészítése is gyors és egyszerű.
Habár egyre felkapottabb étel a spárga, sokan még mindig nem tudnak mit kezdeni a hosszúkás formájú, különleges étellel. Pedig a zöldség nem csak finom, de nagyon egészséges is: a benne található bőséges rosttartalom kitisztítja a bélrendszert, vízhajtó hatása révén pedig segít átmosni a szervezetet.
Az ókortól nagyrabecsült zöldség kifejezetten jól variálható, és az elkészítésével sincs sok gond, ha egy-két apróságra odafigyelünk – például, hogy csak és kizárólag friss spárgával dolgozzunk, máskülönben egyáltalán nem lesz élvezetes a végeredmény.
Mivel a spárga szezonja nagyon rövid (áprilistól májusig tart), ezért érdemes minél többféle formában az asztalra varázsolni. Főzhetjük, süthetjük, párolhatjuk, készülhet belőle köret, főétel vagy akár leves is. Mi most azt mutatjuk meg, hogyan készíthetitek el krémlevesként, merthogy annak is szuper!
50 dkg zöldspárga
2 evőkanál vaj
1 gerezd fokhagyma
7 dl csirkealaplé
2 dl tejszín
só, bors
csipet cukor
friss kapor a díszítéshez
A spárga fás végeit letörjük, majd egy zöldséghámozó segítségével megpucoljuk, akárcsak a répát. (A hajtás részét, az utolsó 4-5 cm-t nem kell megpucolni). Ha ez kész, azonos méretűre feldaraboljuk.
Egy közepes lábosban vajat hevítünk, majd rádobjuk a megtisztított, felaprított fokhagymát, és egy perc alatt illatosra pirítjuk. Rádobjuk a spárgát, sózzuk, bosrozzuk, majd öt perc alatt aranybarnára sütjük.
Felöntjük a csirkeralaplével, és lefedve főzzük körül 10-15 percig. Ezután a levest lehúzzuk a tűzről, és botturmixszal krémesállagúra turmixoljuk.
Visszarakjuk a tűzre, hozzáadjuk az egy csipet cukrot, a tejszínt, és az egészet újra felforraljuk. Friss kaporral megszórva tálaljuk.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!