Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman a mesterséges intelligencia társadalmi kockázataira figyelmeztet. 

Kevés forróbb téma volt az elmúlt hónapokban a mesterséges intelligenciánál, ami többek közt az OpenAI legújabb nyelvi modelljének, a ChatGPT-nek is köszönhető, amely már-már emberszintű szövegek megalkotására képes. Habár a chatbot tudása valóban figyelemreméltó, egyre többen a technológia globális szabályozását forgalmazzák.

Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman nemrégiben saját szoftverükkel, a ChatGPT-vel és a hozzá hasonló mesterséges intelligencia eszközökkel kapcsolatosan fogalmazott meg súlyos kritikát – írja a The Guardian. A 37 éves cégvezér szerint a program komoly veszélyt jelenthet a társadalomra, éppen ezért a szabályozó hatóságokat és a társadalmat is be kellene vonni az erről szóló diskurzuba, hogy az emberek megtanulják megvédeni magukat a mesterséges intelligencia esetleges negatív következményeitől. Altman leginkább attól fél, hogy a ChatGPT-t előbb utóbb az álhírgyárak is felfedezik majd maguknak. Mindettől függetlenül a mérnök úgy véli, az OpenAI nyelvi modellje lehet a legnagyszerűbb technológia, amelyet az emberiség valaha kifejlesztett.

Jim Warren, a NewsGuard félretájékoztatási szakértője egyik cikkében arról írt, hogy a mesterséges intelligencia többek közt a COVID és az ukrajnai háború kapcsán is képes volt zavarbaejtően „jó” álhíreket gyártani. A NewsGuard korábban arról számolt be, hogy az esetek 80 százalékában a chatbotnak olyan fake news híreket sikerült kreálnia, amelyről könnyen azt gondolhatnánk, hogy egy összeesküvés-elmélet hívő írta.

Az OpenAI egyik legkorábbi befektetője egyébként a Tesla és a SpaceX vezére, Elon Musk volt, aki korábban többször is figyelmeztetett a technológia veszélyeire, mondván: a mesterséges intelligencia veszélyesebb, mint a nukleáris fegyver.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét