Az Elfújta a szél új angol kiadásában előszó figyelmezteti az olvasókat a sértő, rasszista részekre. 

Margaret Mitchell 1936-ban megjelent regénye az amerikai polgárháború és az azt követő időszakban játszódik, főszerepben Scarlett O’Harával, egy déli ültetvényes elkényeztetett lányával. Az elmúlt években sok szó esett a regényről és a belőle készült, 1939-ben bemutatott filmről is, többek között a történet által népszerűsített történelemszemlélet és a feketék sztereotipikus ábrázolása miatt. Az HBO Max 2020 nyarán még a kínálatából is eltávolította a filmet a rasszizmus és a rabszolgaság ábrázolása miatt, igaz nem sokkal később vissza is vették a kínálatukba, ám az alkotás egy új, magyarázó bevezetőt kapott.

A The Telegraph számolt be arról, hogy újra kiadják Mitchell klasszikusát, de új előszót kap a regény, amelyben figyelmeztetik az olvasókat, hogy a könyvben általuk sértőnek tartott, rasszista elemek fordulnak elő. Emellett egy külön előszót is kap a regény, amelyben A másik királynő című történelmi fikciós regény szerzője, Philippa Gregory a fehér felsőbbrendűségről értekezik. A kiadó megjegyzi: az új kiadás szövege minden tekintetben hű marad az eredetihez, és tükrözi azt a nyelvet és időszakot, amelyben eredetileg íródott.

Az Elfújta a szél új, hazai kiadása az Európa Könyvkiadótól.

Az elmúlt hónapokban több ehhez hasonló hír is megjelent a médiában, Ian Fleming James Bond-regényeiből például eltávolították az érzékeny, rasszista részeket, de Agatha Christie regényeinek új kiadásai is hasonlóképpen jártak: bizonyos kifejezéseket és leírásokat átírtak, vagy egyszerűen csak töröltek a műveiből.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét