A fiatal felnőtteknek szóló könyveiről ismert Judy Blume szerint ugyanott tartunk, mint a ’80-as években, sőt még annál is rosszabb a helyzet. 

A gyerek- és ifjúsági irodalom amerikai nagyasszonya, Judy Blume a Variety-nek adott interjújában a könyvek felülvizsgálatától és átírásáról beszélt. Az írónő nagyon nem ért egyet azzal, hogy egymás után veszik elő a nagy klasszikusokat, majd leírásokat és kifejezéseket írnak át benne, vagy egyenesen eltávolítanak részeket a regényből. „Őszintén szólva azt hittem, ennek már vége… Átéltem a 80-as éveket, amikor a könyvtilalom valóban a csúcson volt. És szörnyű volt” – mondta Blume, hozzátéve, hogy a mostani helyzet talán még súlyosabb az akkorinál.

Az írónő a saját bőrén tapasztalhatta meg, milyen az, amikor a hatalom kifejezetten tiltja bizonyos könyvek olvasását. Blume Are You There God? It’s Me, Margaret című 1970-ben megjelent regénye hatalmas közfelháborodást keltett a pubertáskor őszinte ábrázolása miatt, több könyvtárból is kitiltották, gyermekeinek általános iskolája pedig még a tiszteletpéldányt is elutasította. Az idő azonban az írónőt igazolta: több mint 90 millió eladott példányszám, könyveit mintegy negyven nyelvre fordították le, Are You There God? It’s Me, Margaret című regényéből pedig most érkezik a mozikba a mozgóképes feldolgozás Rachel McAdams és Kathy Bates főszereplésével.

Blume emellett elmondta, hogy megdöbbentő számára látni azt a jelenséget, ami jelenleg az amerikai oktatásban zajlik. Florida a múlt hónapban benyújtott egy törvényjavaslatot, amely korlátozhatja a menstruációval kapcsolatos tájékoztatást a hatodik osztály előtt, az állam kormányzója, Ron DeSantis pedig azt javasolta, hogy korlátozzák a nemi identitásról és a szexuális irányultságról folytatott beszélgetést az iskolákban.

Judy Blume
Fotó: Jonathan Skow. Glamour

Az elmúlt hetekben jó pár cenzúrás könyvbalhé került be a hírekbe, többek közt Ian Fleming James Bond-regényeiből is eltávolították az érzékeny, rasszista tartalmakat, valamint Roald Dahl angol író gyermekkönyveit is átszerkesztették a politikai korrektség jegyében. Legutóbb Agatha Christie regényeinél döntöttek úgy egy felülbírálat során, hogy átszerkesztésre szorul.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét