Meghalt egy idős házaspár Malajziában, miután megették a neten rendelt gömbhalat. 

A 80-as éveik elején járó Ng Chuan Sing és felesége, Lim Siew Guan március 25-én tudtukon kívül vásároltak két gömbhalat egy online árustól – számolt be a CNN az elborzasztó esetről. Lim még aznap megsütötte a halat ebédre, majd nem sokkal később „légzési nehézségekre és borzongásra” kezdett panaszkodni. Egy órával az étkezés után férje, Ng is hasonló tüneteket tapasztalt. A házaspárt a kórházba szállították, Lim helyi idő szerint este 7 órakor halt meg, párja nyolc napig kómában volt, majd állapota rosszabbodott és szombat reggel hunyt el.

A pár lánya, Ng Ai Lee felelősségre vonást és elszámoltatást követel, valamint a szigorúbb törvényekért kampányol Malajziában, ahol legalább 30 különböző gömbhalfaj él.

A malajziai törvények tiltják a mérgező és ártalmas élelmiszerek, például a gömbhal árusítását, a bűncselekmény pénzbírságot vagy két évig terjedő börtönbüntetést von maga után. A tiltás ellenére azonban sok malajziai piacon kapható a mérgező hal, mivel a vásárlók egzotikusnak tartják, és ezért mindig van rájuk kereslet. Aileen Tan tengerbiológus szerint a mérgezéses esetekhez az is hozzájárul, hogy a megtisztított és szeletekre vágott gombhalat a laikusoknak szinte képtelenség felismerni.

Fotó: Sinopix/Rex Features

A gömbhal szervei, bőre, vére, sőt még a csontjai is nagy koncentrációban tartalmaznak egy, a ciánnál is mérgezőbb tetrodotoxin néven ismert halálos vegyületet. A szakértők szerint a lenyelését követően nem sokkal bizsergést és szédülést tapasztalnak az érintettek a száj körül, amit görcsök, légzésbénulás, majd sok esetben halál követ.

Veszélyessége ellenére (vagy éppen pont emiatt), a fugut a helyi gasztronómia egyik csúcsának tekintik, egyike a legkeresettebb és legdrágább fogásoknak. Japánban csak hivatalos szakácsmesterek foglalkozhatnak a hal elkészítésével, és törvény írja elő a számukra, hogy először nekik kell megkóstolni az elkészített ételt, utána tehetik azokat a vendég elé.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét