Bármennyire is furcsán hangzik, a szójaszószt meglepően könnyű túladagolni. 

A szójaszósz az ázsiai konyha egyik legismertebb és legelterjedtebb ételízesítője, amit főzéshez, sütéshez és marináláshoz is felhasználnak. Az intenzív, fűszeres szósz többek között arról is nevezetes, hogy az ötödik íz, az ún. umami is megtalálható benne, ami egy aminosav, az L-glutamát íze.

Habár a szójaszósz meglehetősen ártalmatlannak tűnhet, valójában nagyon is könnyű túladagolni, olyannyira, hogy Kelet-Ázsiában többen is követtek már el öngyilkosságot a szóban forgó szósszal – írja az IFL Science. Ennek oka a rendkívül magas sótartalma;  mindössze egy evőkanál az ajánlott napi nátriumbevitel több mint egyharmadát fedezi.

2013-ban egy fiatal férfi például úgy akart véget vetni a saját életének, hogy egy liter szójaszószt fogyasztott el, melyet követően kómába is esett. A férfinak szerencséje volt: a kórházban több liter cukros folyadékkal az orvosoknak végül sikerült lejjebb vinniük a nátrium szintet, annak ellenére, hogy a halálos sómennyiség mintegy duplája volt a vérében.

A jelentős nátrium(só)-bevitel hipernatrémiát idézhet elő, amely együtt jár azzal, hogy az agyban megnő a folyadék mennyisége, a nyomás, ami rohamokhoz, kómához vagy halálhoz vezethet. A tüdőben felgyülemlett folyadék emellett légzési nehézségeket okozhat.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét