A kávézacc növényekre gyakorolt jótékony hatásáról sok helyen olvasni, ám ez nem azt jelenti, hogy ész nélkül szórhatjuk fűre, fára, sőt: egyes növények számára gyilkos méreg is lehet a lefőzött kávé után visszamaradt zacc.

Nem csak a kávénak, de a zaccnak is lehet élénkítő hatása, legalábbis ami a növényeket illeti: a kávézacc nitrogénben, káliumban és foszforban gazdag, ezért kiváló műtrágya válik belőle. Sok növény kedveli a savas talajt – mint például a gyöngyvirág, az áfonya, a hortenzia és a különféle rózsák is -, ám akadnak olyanok is, amelyek meglehetősen rosszul érzik magukat a savanyú közegben. Számukra kifejezetten romboló hatással lehet a kávézacc, éppen ezért, mielőtt megszórnánk vele a növényünket, feltétlenül érdemes utánajárni annak, hogy az adott típus milyen közegben érzi magát a legjobban.

A Gardening Channel összeszedett néhány jól ismert növényt, amelyek esetében kimondottan tilos a kávézaccal történő trágyázás.

  • levendula
  • orchideák
  • szobai futóka
  • rozmaring
  • japán cikász
  • jukka
  • lucerna
  • borzas kúpvirág
  • közönséges agavé
  • here
  • rózsás meténg
  • paradicsom

A kávézacc egyébként nem csak műtrágyaként, de rovarűzőként is szolgálhat a kertben: a zacc tele van koffeinnel, ami a rovarok számára mérgező, így képes elűzni a szúnyogokat, a muslincákat és más, nem szívesen látott bogarakat is. Emellett a macskát is képes más illemhelyre szoktatni, ugyanis a benne található illatanyagok taszítóan hatnak az állatra, így az jó eséllyel nem a mi kertünkben fogja végezni a dolgát.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét