A kávézacc növényekre gyakorolt jótékony hatásáról sok helyen olvasni, ám ez nem azt jelenti, hogy ész nélkül szórhatjuk fűre, fára, sőt: egyes növények számára gyilkos méreg is lehet a lefőzött kávé után visszamaradt zacc.
Nem csak a kávénak, de a zaccnak is lehet élénkítő hatása, legalábbis ami a növényeket illeti: a kávézacc nitrogénben, káliumban és foszforban gazdag, ezért kiváló műtrágya válik belőle. Sok növény kedveli a savas talajt – mint például a gyöngyvirág, az áfonya, a hortenzia és a különféle rózsák is -, ám akadnak olyanok is, amelyek meglehetősen rosszul érzik magukat a savanyú közegben. Számukra kifejezetten romboló hatással lehet a kávézacc, éppen ezért, mielőtt megszórnánk vele a növényünket, feltétlenül érdemes utánajárni annak, hogy az adott típus milyen közegben érzi magát a legjobban.
A Gardening Channel összeszedett néhány jól ismert növényt, amelyek esetében kimondottan tilos a kávézaccal történő trágyázás.
- levendula
- orchideák
- szobai futóka
- rozmaring
- japán cikász
- jukka
- lucerna
- borzas kúpvirág
- közönséges agavé
- here
- rózsás meténg
- paradicsom
A kávézacc egyébként nem csak műtrágyaként, de rovarűzőként is szolgálhat a kertben: a zacc tele van koffeinnel, ami a rovarok számára mérgező, így képes elűzni a szúnyogokat, a muslincákat és más, nem szívesen látott bogarakat is. Emellett a macskát is képes más illemhelyre szoktatni, ugyanis a benne található illatanyagok taszítóan hatnak az állatra, így az jó eséllyel nem a mi kertünkben fogja végezni a dolgát.
Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!