Hatalmas fába vágta a fejszéjét az (HBO) Max, amikor úgy döntött, sorozatot készít minden idők egyik legnépszerűbb és legjobb könyvéből, a Harry Potterből. A rajongói elvárásoknak nem lesz könnyű megfelelni, főleg hogy nem csak a könyvek kedvelőit kell kiszolgálni, de a közel tökéletes filmsorozat rajongóit is. Ez persze csak tovább fokozza a kíváncsiságunkat, illetve arra sarkallt minket, hogy összeszedjünk minden elérhető és hivatalos információt a szériával kapcsolatban – némi találgatással megspékelve. 

Korábban már lehetett pletykákat hallani arról, hogy a Warner Bros. nagyon szeretne valamit kezdeni a Harry Potter töretlen sikerével. A Warner Bros. Discovery (WBD) vezérigazgatója, David Zaslav még tavaly novemberben vetette fel a filmsorozat folytatásának ötletét. Zaslav akkor azt mondta, hogy még semmi sincs konkretizálva, de egészen elképesztő az a szenvedély és érdeklődés, ami J. K. Rowling könyvsorozatát még napjainkban is övezi, arról nem is beszélve, hogy a Warner munkatársainak fantáziáját is igencsak mozgatja a varázsvilág továbbgondolásának ötlete.

A Max szerdai sajtóeseményén érkezett a hír, miszerint hivatalosan is berendelték a Harry Potter-sorozatot, amely a vártakkal ellentétben nem egy spin-off lesz, hanem egy olyan sorozat, amely a filmekhez hasonlóan Rowling kultikus regényfolyamát dolgozza fel új szereplőkkel. Casey Bloys, az HBO és a Max tartalomfelelőse szerint hosszú távra, nagyjából úgy tíz évre terveznek a sorozattal, amely új mélységében és részletességében szeretné bemutatni a sokak által imádott varázsvilágot.

Habár az a hír járja, hogy egy évad egy adott könyvhöz kapcsolódik majd, ennek valamelyest ellentmondani látszik, hogy a készítők egy évtizedre terveznek a sorozattal – ugyebár a Harry Potter-könyvsorozat mindösszesen hét kötetből áll. Hogy az alkotók, hogyan szeretnék ezt kivitelezni, egyelőre nem tudni, annyit azonban biztosan tudunk, hogy a Legendás állatok-filmek, valamint az azokhoz kapcsolódó események nem képezik majd részét a sorozat világának.

A jól ismert karaktereket új színészek fogják alakítani, azt viszont nem tudni, hogy az eredeti színészek közül lesz-e majd olyan, aki visszatér a rebootban. Daniel Radcliffe (Harry Potter), Emma Watson (Hermione Granger) vagy Rupert Grint (Ron Weasley) színre lépése valószínűleg hatalmas PR-löketet jelentene a sorozat számára, ráadásul nem is lenne annyira meglepő, mivel a rebootokban viszonylag gyakori húzás, hogy az eredeti alkotásokból visszahoznak szereplőket. A Deadline szerint egyébként nem valószínű, hogy beválogattak volna már bárkit is, a Max egyelőre a showrunner megtalálására összpontosít. „Megpróbálunk nagyon közel maradni a projekthez. Nem mentünk ügynökségekhez. Természetesen gondolunk az emberekre is, de megvannak a saját belső folyamataink, és még nem akartunk ezekkel a tervekkel a nyilvánosság elé állni. Most, hogy hivatalos lett a dolog, elkezdhetünk foglalkozni az üzlettel” – mondta Casey Bloys.

Habár a sorozat hírét a rajongók többsége valószínűleg kitörő örömmel fogadta, ahogy az várható volt, J. K. Rowling szerepvállalása egyeseknél alaposan kiverte a biztosítékot. Hogy miért, abba most inkább ne is menjünk bele, legyen annyi elég, hogy írónő az elmúlt években kifejezetten megosztóan viselkedik a közösségi médiában: egyesek szerint transzfób kijelentéseket tesz, mások szerint azonban csak a nemek eltörlése ellen érvel. Mindenesetre a WBD-t nem hatották meg a kritikus hangok, ugyanis hivatalosan is megerősítést kapott, hogy Rowling executive producerként vesz részt a projektben. E kapcsán egy kis üzenet is érkezett az írónőtől:

„A Max elkötelezett amellett, hogy megtartja a könyveim integritását, ami nagyon fontos számomra. Alig várom, hogy részese legyek ennek az új adaptációnak, ami lehetőséget ad arra, hogy mélyebben és részletgazdagabban mutassa be a történetet úgy, ahogy az csak egy tévésorozat formájában lehetséges” írta Rowling.

harry potter sorozat tudni lehet
Fotó: Neil Hall / EPA/Shutterstock

A bejelentés alkalmával természetesen szóba került az írónő megosztó személyisége is, Bloys azonban nem kívánt ezzel kapcsolatban nyilatkozni: „Nem hiszem, hogy ez az a fórum, ahol ezt meg kellene vitatnunk. Ez egy online beszédtéma, az egész dolog nagyon árnyalt és bonyolult, és nem most fogunk ebbe belemenni. A mi prioritásunk az, ami a képernyőn van. A Harry Potter története pedig kifejezetten pozitív, a szeretetről és az önelfogadásról szól. Ez a prioritásunk – ami a képernyőn van”.

Ami a költségvetést illeti, Bloys úgy nyilatkozott, hogy a Harry Potter-sorozat várhatóan hasonló vagy még nagyobb költségvetéssel készülne, mint a Trónok harca vagy a Sárkányok háza. Utóbbi egyébként nagyjából 200 millió dollárba került, ami viszonylag soknak számít egy tíz epizódos évad esetében – habár eltörpül A Gyűrűk Ura-sorozat félmilliárdos büdzséje mellett. Ám ami igazán kirívó, hogy a stúdió több mint 100 millió dollárt tapsolt el a széria marketingkampányára.

A mindenkit érdeklő kérdésre, hogy mikor érkezhet a sorozat, természetesen még nem érkezett konkrét válasz, az előrejelzések szerint azonban 2025-ben vagy 2026-ban lehet rá számítani. Figyelembe véve, hogy a Warner aranytojást tojó tyúkként tekint a Harry Potter márkajelzésre, sőt az sem kizárt, hogy a jövőben még több varázslóvilágos tartalom kerülhet a képernyőkre, nem valószínű, hogy túlságosan el akarnák húzni a sorozat megvalósítását.

Bizonyára sokatokban megfogalmazódott a kérdés, hogy van-e értelme újra ugyanazt a történetet előadni, miközben még számtalan érdekes vonalat lehetne elővenni ebből a világból. J. K. Rowling könyvei annyi ismert szereplővel és kevésbé kibontott háttértörténettel rendelkeznek, hogy az alkotóknak bőven lenne miből válogatniuk: ott vannak például a Tekergők, a Roxfort alapítói, de Voldemort előtörténete is remek alapként szolgálhatna, és akkor még nem is említettük, hogy akár animációs sorozat is készülhetne a könyvekből. Az alkotók azonban egyelőre a lerágott csontban látják a franchise jövőjét, majd kiderül, hogy jól döntöttek, vagy sem. Mi személy szerint izgatottan várjuk a végeredményt, ugyanakkor mi is jobban örültünk volna egy spin-offnak, mivel a „lépcső alatti gardrób kis lakójának” történetén kívül még megannyi történet vár arra, hogy elmeséljék a világnak.

Ha tetszett a cikk, további hírekért, érdekességekért kövess minket a Facebookon!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét